Subaru Crosstrek and XV Forums banner
21 - 40 of 48 Posts
Jestem nowym właścicielem modelu 2021 Limited, ale brałem również pod uwagę Mazdę CX-30. Jeździłem oboma samochodami jeden po drugim. Oba oferowały bardzo płynną jazdę z dużą mocą. Fotele CX-30 były wygodniejsze i miały cichszą kabinę, ale Crosstrek jeździł nieco bardziej miękko. Decydując się między nimi, sprowadziło się to do tego, co miało dla mnie większy sens. Przede wszystkim czułem się pewniej prowadząc Crosstreka, ponieważ widoczność była zdecydowanie lepsza niż w CX-30. Ponadto, dzięki większemu zbiornikowi paliwa i lepszemu zużyciu paliwa, będzie mniej wizyt na stacji benzynowej. CX-30 miał kilka dodatkowych udogodnień, takich jak czujniki deszczu i elektroniczny hamulec postojowy (z funkcją auto hold). Nie miał jednak podgrzewanych lusterek bocznych, tak jak Crosstrek. Dla mnie podgrzewane lusterka były ważniejsze.

Jeśli chodzi o wygląd obu pojazdów, to oczywiście kwestia subiektywna. Jednak Crosstrek wydawał się lepiej złożony. Czarne poszycie CX-30, którym jeździłem, jakby bardziej wybrzuszało się z jednej strony samochodu niż z drugiej. Użyty plastik wydawał się po prostu tani.

Brałem również pod uwagę długoterminową niezawodność, ponieważ planuję zatrzymać samochód tak długo, jak będzie działał. Czuję, że oba silniki będą niezawodne, ale zawsze słyszy się więcej o problemach ze skrzyniami CVT. Zdecydowałem, że po prostu kupię przedłużoną gwarancję na Crosstreka. Myślę, że będę szczęśliwszy posiadając go i jeżdżąc nim na dłuższą metę, w przeciwieństwie do Mazdy. Wydaje się, że osoby, które wybierają CX-30 zamiast Crosstreka, robią to dlatego, że jeździły tylko "powolnym" Crosstrekiem z tradycyjnym silnikiem, aby go porównać, lub myślą, że jest bardziej "premium" i stylowy. Być może wybrałbym również CX-30, gdybym nie jeździł modelem 2021 Limited z mocniejszym silnikiem. Jeśli chodzi o styl, to wolę wygląd Crosstreka. Z jakiegoś powodu myślę, że znudziłby mi się wygląd Mazdy po pewnym czasie. Teraz, gdyby Crosstrek miał fotele Mazdy i cichszą kabinę, byłby idealny!

Co fascynuje ludzi w liczbach osiągów?

Nie rozumiem tego i sam jestem fanem samochodów.

Czy wszyscy ścigacie się z matkami piłkarzy od świateł do świateł w stylu ulicznych przestępców podczas codziennych dojazdów do pracy? Udajecie, że jesteście Kenem Blockiem i kręcicie film z gymkhany na parkingu biurowym? A może gracie Ironmana Stewarta ścigającego się w Baja 1000 po ciemnej i samotnej żwirowej drodze?

Przysięgam, że nigdy więcej nie będę się ścigał o różowe slipy, ponieważ ostatni dragster top fuel, którego wyzwałem, właśnie mnie pokonał (na dystansie 1000 stóp... może udałoby mi się wyciągnąć to, gdybym obniżył fotel kierowcy i się schylił i gdybyśmy przejechali całą ćwierć mili!) z czasem 3,623 przy 338,17 mph.
Mój Crosstrek wszedł na krzywkę i nabrał tempa, ale chyba miałem brudną stronę toru, więc byłem trochę z tyłu z wynikiem 16,9 przy 83 mph. Było blisko i musiałem zrezygnować z Subaru, ale kupiłem używany Funny Car (ma błotniki i udawane światła), więc teraz mogę pojechać do 7-11 w około 2 i pół sekundy, ale zajmuje to trochę czasu, żeby ściągnąć pieszych z maski, przebudować silnik i spakować spadochron.

Uważałem, że Mazda jest o wiele ładniejsza w środku, ale tylne siedzenie wydawało się nie do zniesienia dla starszych ludzi mojego wzrostu, gdy 18-letnia wnuczka domaga się, by pokazać mi swoje umiejętności prowadzenia samochodu, podczas gdy Crosstrek jest dla mnie całkiem w porządku z tyłu. Subaru oferowało Traffic Cone Orange, więc to też było.

Żeby było jasne, nigdy nie jeździłem Crosstrekiem z jego tradycyjnym silnikiem 2.0L, więc nie wiem, czy jest "wolny", czy nie. To mój pierwszy Subaru jakiegokolwiek modelu. Nie zależy mi na mocy, ale lubię płynną jazdę i uważam, że zarówno Limited, jak i CX-30 były równie płynne. Mogę tylko założyć, że CX-30 w porównaniu do 2.0L zapewniłby przyjemniejszą jazdę. W każdym razie, głównym powodem, dla którego porównywałem te dwa modele, było to, że chciałem reflektorów LED, które są standardem w CX-30 i są dostępne tylko w wersji Limited Crosstreka. Silnik 2.5L był po prostu miłym bonusem.

Jeździłem CX-30 przed zakupem mojego '21 Sport i to fajny samochód, bez wątpienia. Było kilka powodów, dla których wybrałem Sport, o niektórych z nich już wspomniałeś. 2.5 jest naprawdę szybki, z dużą mocą we wszystkich właściwych miejscach, aby w razie potrzeby odsunąć się od innych samochodów na drogach. Crosstrek wydawał się lepiej przystosowany do jazdy w terenie, co jest dla mnie lepsze jako zapalonego rowerzysty, głównie MTB. Wnętrze Sport jest świetne dla mojego psa i łatwe do czyszczenia, a także istnieje mnóstwo wsparcia posprzedażnego dla pojazdu. CX-30 wygląda świetnie, ale był trochę zbyt "wypolerowany" dla moich potrzeb. Ponadto przestrzeń bagażowa w CX-30 nie jest tak przestronna, a tylny otwór jest mniejszy. Być może było to na tej stronie lub gdzieś indziej w sieci, ale czytałem o właścicielu Crosstreka, który przewoził kojec z tyłu swojego samochodu i kupił CX-30 tylko po to, by stwierdzić, że nie może zmieścić kojca przez klapę.

Będąc Mazdą, jestem pewien, że będzie trwała wiecznie i będzie się dobrze trzymać, ale dla mnie Crosstrek Sport był po prostu lepszym samochodem "do wszystkiego".

Jeżdżę moim 16 Trek premium khaki i nie mam żadnych problemów ani planów wymiany w najbliższym czasie.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Jeżdżę moim Crosstrekiem z 2016 roku i myślę, że jest ponad 50% szans, że kupię nowego Crosstreka w tym roku.

Mazda nie ma ani możliwości terenowych Crosstreka, ani osiągów na śniegu. To dla mnie największa różnica.

Przetestowałem również CX-30 przed zakupem mojego modelu Limited 2021 z skórzanym wnętrzem. CX-30 wydawał się nieco bardziej "pluszowy", podczas gdy Crosstrek był nieco "wytrzymały"... ale wciąż elegancki. Jedną rzeczą, która bardzo mnie denerwowała w CX-30, był martwy punkt po prawej stronie. Limited ma ostrzeżenie o martwym punkcie, ale wciąż obracam głowę, aby podwójnie sprawdzić, czy jest tam samochód. 30+ lat stary nawyk. Niewiele widziałem z prawej strony CX-30. Przy okazji, wierzę, że teraz dostępny jest CX-30 Turbo i może to sprawić, że niektórzy ludzie spojrzą na CX-30 w innym świetle.

To jest dla mnie mylące, jak porównywanie Wranglera i Priusa. Oba dobre, ale w bardzo różnych rzeczach.
Właściwie Mazda ma dobry system AWD, a CX-30 jest bardzo dobrze radzi sobie ze śniegiem i niektórymi warunkami terenowymi. Crosstrek po prostu lepiej pasował do moich potrzeb.

Jeżdżę moim Crosstrekiem z 2016 roku i myślę, że jest ponad 50% szans, że kupię nowego Crosstreka w tym roku.

Mazda nie ma ani możliwości jazdy w terenie Crosstreka, ani osiągów na śniegu. To dla mnie największa różnica.
Możesz prawdopodobnie dobrze zarobić, jeśli zdecydujesz się na wymianę i będziesz nieco agresywny. Kupiłbym ponownie Treka, gdybym szukał nowego pojazdu. Utrzymuję moje pojazdy przez ponad 200 000 km i cieszę się, że nie mam raty za samochód. Nie interesuje mnie jazda w terenie, ale zdecydowanie cieszę się z pomocy, jaką zapewnił w paskudną pogodę.

Prawdopodobnie możesz dostać dobre pieniądze, jeśli zdecydujesz się na wymianę i będziesz nieco agresywny. Kupiłbym ponownie trek, gdybym szukał nowego pojazdu. Utrzymuję swoje pojazdy przez ponad 200 tys. km i cieszę się, że nie mam raty za samochód. Nie interesują mnie drogi terenowe, ale zdecydowanie cieszę się z pomocy, jaką zapewnił w paskudną pogodę.

Myślę, że przy przebiegu 110 000-115 000 mil mogę dostać 10 000 dolarów za wymianę. Jeśli poczekam jeszcze kilka lat, będę miał szczęście, jeśli będzie warte połowę tego, biorąc pod uwagę przebieg, jaki robię. W tym roku zrobiłem już jedną dużą naprawę (1500 $), to był strzał ostrzegawczy.

Nie mam rat za samochód ani hipoteki. Nie wchodzę w to :cool:

Moje stare notatki o CX-30 przed zakupem Crosstreka

• Ma mniej miejsca na tylnych siedzeniach (na nogi)
  • Zagłówki tylnych siedzeń przeszkadzają w korzystaniu z lusterka wstecznego
  • Cztery szerokie słupki zakłócają widoczność w martwym punkcie
  • Górna krawędź przednich drzwi jest za wysoka, aby wygodnie oprzeć na niej ramię, gdy okno jest otwarte
  • System informacyjno-rozrywkowy nie ma ekranu dotykowego
  • Mniejszy zbiornik paliwa, jeśli dostaniesz AWD... wydaje mi się
  • Napęd na cztery koła z napędem na przednie koła Mazdy nie jest tak dobry jak symetryczny napęd na cztery koła Subaru
  • Mniejszy przebieg na galon

Nie jeździłem CX-30, ale mam wrażenie, że to samochodowy odpowiednik pięknej dziewczyny, z którą chciałbyś być widziany na balu maturalnym, ale która później staje się męcząca. Crosstrek nie jest tak efektowną randką, ale ostatecznie staje się lepszym towarzyszem na całe życie.
Dobrze powiedziane --- Mam CX 30 od około półtora roku i podoba mi się. Jednak wciąż myślę o Crosstrexie (wcześniej byłem właścicielem 2 poprzednich Subaru).

Nie jechałem CX-30, ale mam wrażenie, że to odpowiednik samochodu pięknej dziewczyny, z którą chciałbyś być widziany na balu maturalnym, ale która później staje się męcząca. Crosstrek nie jest tak efektowną randką, ale ostatecznie staje się lepszym towarzyszem na całe życie.
Mój sąsiad ma cx30 i chociaż ma piękne wnętrze, jazda po nierównościach jest bolesna. Uważam również, że czarne poszycie jest po prostu brzydkie w tak eleganckim pojeździe. Poszycie w Crosstreku jest zamierzone i odgrywa rolę prawdziwego samochodu terenowego, nawet jeśli jest lekko. Jej model to średni poziom wykończenia z pakietem ulepszeń ze szyberdachem, fotelami z pamięcią i skórzanym wnętrzem. Nadal brak kluczyka zbliżeniowego. Trzeba wyciągnąć kluczyki i nacisnąć przycisk. Czyżbyśmy się rozleniwili czy co?! 😂
W każdym razie cieszę się z wyboru modelu limited 2022. Chciałbym tylko, żeby tu szybciej dotarł!

21 - 40 of 48 Posts