Wow. Filtry oleju. To wydaje się być drażliwym tematem dla wielu osób, z wieloma opiniami!
Kiedy wymieniałem olej w moich ciężarówkach, 14 do 15 galonów oleju na raz - plus filtr oleju był drogi. Przejechanie 1000 mil dziennie, 5000 do 6000 w tygodniu było czymś powszechnym. Wymiany oleju co 10 000 do 25 000 były bardzo powszechne i się sumowały - za co płaciłem z własnej kieszeni. (Koszt dwóch opon wystarczyłby na bardzo ładne opony do mojego Crosstreka!)
Po sprzedaży mojej drugiej ciężarówki zostałem instruktorem, a ostatecznie dyrektorem edukacji w szkole - obowiązki, które obejmowały nadzór/zarządzanie działem utrzymania ruchu. Następnie firmy zatrudniały mnie do szkolenia swoich kierowców i wdrażania programów bezpieczeństwa. 95% redukcji w kolizjach, którym można było zapobiec, było typowe dla działów, które odwiedzałem. (W poniedziałki latałem do Denver, potem do Chicago, potem do Pittsburgu i wracałem w piątek i wszystkie punkty pomiędzy. Robiłem to co tydzień przez dwa lata - W weekendy skakałem ze spadochronem, zjeżdżałem na linie lub nurkowałem dla relaksu.)
Proszę pamiętać, że moja żona jest naukowcem. Po ponad 20 latach nauczyłem się, że jeśli chodzi o stwierdzenia na jakiś temat, zapyta mnie o dane. W rezultacie, kiedy oglądam jakiś film na YouTube o filtrach oleju i facet mówi: "Nie jestem zbyt naukowy" lub "Po prostu to obserwuję", nie robi to na mnie wrażenia - ponieważ nie ma danych, które potwierdzałyby niesprawdzoną opinię!
Okej. Świetnie. Ktoś z kanałem na YouTube przecina filtr oleju. Co to udowadnia?
Przyjrzałem się filtrom Amsoil. Rozważałem filtry oleju Subaru, w tym wiele innych marek. Moim wnioskiem (opinią) było to, że nie zatrzymam mojego Subaru Crosstreka wystarczająco długo, aby uzasadnić wydawanie dodatkowych pieniędzy na drogie filtry oleju lub olej.
Obecnie używam
Fram Ultra Synthetic Filters wraz z Pennzoil Ultra Platinum.
Jest o wiele więcej filtrów oleju, niż ludzie zdają sobie sprawę.
Hej. Rozumiem to. Ludzie uwielbiają robić dodatkowe rzeczy dla swojego Crosstreka. Chcą dbać o swoją inwestycję!
Moja rada, trzymaj się marki, którą lubisz i której ufasz!