Subaru Crosstrek and XV Forums banner

Jakiego FILTRA OLEJU używasz?

45K views 96 replies 38 participants last post by  Bret Jovi  
#1 ·
Badam, co jest dostępne dla modelu 2.5l crosstrek z 2022 roku i widzę około pół tuzina. Różne materiały filtracyjne, takie jak celuloza i syntetyk. Różna filtracja mikronowa.
Nie jestem pewien, z czego wykonany jest filtr Subaru ani jaki ma mikron.
Jakiego filtra używasz i dlaczego?

#3 ·
Używam filtra Subaru. Dlaczego? Uczciwa cena przy zakupie hurtowym. Zazwyczaj kupuję karton 12 sztuk. Również mój oryginalny dealer (jeden z pierwszych w USA, 1969) polecał je w porównaniu do innych marek, aby mieć pewność, że silnik ma odpowiednie parametry. Sprzedawali je z dużą zniżką, więc ufam, że byli uczciwi. Żaden serwisant nie zrezygnował w czasie, gdy prowadzili działalność, więc ilość doświadczenia, jaką mieli, była fenomenalna. Niestety właściciel przeszedł na emeryturę i sprzedał franczyzę dużemu dealerowi, który absolutnie do niczego się nie nadaje.

#6 ·
Czy szukałeś informacji na tej stronie? Prawdopodobnie jest milion postów...
Lepiej poszukać na BITOG.

Używam WIX XP (część nr 57055 XP)
Zamierzałem tego użyć, ale potem dowiedziałem się na BITOG, że dostępne są lepsze filtry. Ogólnie rzecz biorąc, te, które są przeznaczone do wydłużonych interwałów wymiany, poświęcą wydajność filtrowania dla wydłużonych interwałów.

#5 ·
Używam WIX XP (nr części 57055 XP). Znacznie lepsza konstrukcja i ma takie samo ciśnienie obejścia, jakie jest zalecane dla mojego Crosstreka z 2018 roku. Możesz wejść na stronę internetową Wix i wyszukać filtr, który pasuje do Twojego samochodu. Ten niebieski filtr Subaru to nic innego jak najtańszy filtr Fram z niebieską farbą. Ma również tekturowe wnętrza i końcówki. Fram produkuje kilka naprawdę dobrych filtrów, ale nie te niebieskie sprzedawane przez Subaru. Jestem pewien, że istnieje wiele innych dobrych wyborów filtrów.

#7 ·
Ten niebieski filtr Subaru to nic innego jak najtańszy filtr Fram z niebieską farbą. Ma również tekturowe wnętrze i zaślepki. Fram produkuje kilka naprawdę dobrych filtrów, ale nie te niebieskie sprzedawane przez Subaru.
Tak, filtry Subaru zostały rozebrane i są to Fram Extra Guards. Można je kupić w Walmart lub Amazon za około 3 dolary, jeśli ktoś jest najbardziej zaniepokojony kosztami - https://www.amazon.com/PH7317-Extra-Guard-Passenger-Filter/dp/B0009H52BG

#8 · (Edited)
Wow. Filtry oleju. To wydaje się być śliski temat dla wielu osób, z wieloma opiniami!

Kiedy wymieniałem olej w moich ciężarówkach, 14 do 15 galonów oleju na raz - plus filtr oleju był drogi. Przejechanie 1000 mil dziennie, 5000 do 6000 w tygodniu było czymś powszechnym. Wymiany oleju co 10 000 do 25 000 były bardzo częste i się sumowały - za co płaciłem z własnej kieszeni. (Koszt dwóch opon wystarczyłby na bardzo ładne opony do mojego Crosstreka!)

Po sprzedaniu mojej drugiej ciężarówki zostałem instruktorem, a ostatecznie dyrektorem ds. edukacji w szkole - obowiązki obejmowały nadzór/zarządzanie działem utrzymania ruchu. Następnie firmy zatrudniały mnie do szkolenia swoich kierowców i wdrażania programów bezpieczeństwa. 95% redukcji w kolizjach, którym można było zapobiec, było typowe dla działów, które odwiedzałem. (W poniedziałki latałem do Denver, potem do Chicago, potem do Pittsburgu i wracałem w piątek i wszystkie punkty pomiędzy. Robiłem to co tydzień przez dwa lata - W weekendy skakałem ze spadochronem, zjeżdżałem na linie lub nurkowałem dla relaksu.)

Pamiętaj, że moja żona jest naukowcem. Po ponad 20 latach nauczyłem się, że jeśli chodzi o stwierdzenia dotyczące jakiegoś tematu, zapyta mnie o dane. W rezultacie, kiedy oglądam jakiś film na YouTube o filtrach oleju, a facet mówi: "Nie jestem zbyt naukowy" lub "Po prostu to oceniam", nie jestem pod wrażeniem - ponieważ nie ma danych, które potwierdzałyby tę, wyraźnie niesprecyzowaną opinię!

Okej. Świetnie. Ktoś z kanałem na YouTube przecina filtr oleju. Co to udowadnia?

Przyjrzałem się filtrom Amsoil. Rozważałem filtry oleju Subaru, w tym wiele innych marek. Moim wnioskiem (opinią) było to, że nie zatrzymam mojego Subaru Crosstreka wystarczająco długo, aby uzasadnić wydawanie dodatkowych pieniędzy na drogie filtry oleju lub olej.

Obecnie używam Fram Ultra Synthetic Filters wraz z Pennzoil Ultra Platinum. Z filtrami oleju jest o wiele więcej, niż ludzie sobie zdają sprawę.

Hej. Rozumiem to. Ludzie uwielbiają robić dodatkowe rzeczy dla swojego Crosstreka. Chcą dbać o swoją inwestycję!

Moja rada, trzymaj się marki, którą lubisz i której ufasz!

#12 ·
Wow. Filtry oleju. To wydaje się być drażliwym tematem dla wielu osób, z wieloma opiniami!

Kiedy wymieniałem olej w moich ciężarówkach, 14 do 15 galonów oleju na raz - plus filtr oleju był drogi. Przejechanie 1000 mil dziennie, 5000 do 6000 w tygodniu było czymś powszechnym. Wymiany oleju co 10 000 do 25 000 były bardzo powszechne i się sumowały - za co płaciłem z własnej kieszeni. (Koszt dwóch opon wystarczyłby na bardzo ładne opony do mojego Crosstreka!)

Po sprzedaży mojej drugiej ciężarówki zostałem instruktorem, a ostatecznie dyrektorem edukacji w szkole - obowiązki, które obejmowały nadzór/zarządzanie działem utrzymania ruchu. Następnie firmy zatrudniały mnie do szkolenia swoich kierowców i wdrażania programów bezpieczeństwa. 95% redukcji w kolizjach, którym można było zapobiec, było typowe dla działów, które odwiedzałem. (W poniedziałki latałem do Denver, potem do Chicago, potem do Pittsburgu i wracałem w piątek i wszystkie punkty pomiędzy. Robiłem to co tydzień przez dwa lata - W weekendy skakałem ze spadochronem, zjeżdżałem na linie lub nurkowałem dla relaksu.)

Proszę pamiętać, że moja żona jest naukowcem. Po ponad 20 latach nauczyłem się, że jeśli chodzi o stwierdzenia na jakiś temat, zapyta mnie o dane. W rezultacie, kiedy oglądam jakiś film na YouTube o filtrach oleju i facet mówi: "Nie jestem zbyt naukowy" lub "Po prostu to obserwuję", nie robi to na mnie wrażenia - ponieważ nie ma danych, które potwierdzałyby niesprawdzoną opinię!

Okej. Świetnie. Ktoś z kanałem na YouTube przecina filtr oleju. Co to udowadnia?

Przyjrzałem się filtrom Amsoil. Rozważałem filtry oleju Subaru, w tym wiele innych marek. Moim wnioskiem (opinią) było to, że nie zatrzymam mojego Subaru Crosstreka wystarczająco długo, aby uzasadnić wydawanie dodatkowych pieniędzy na drogie filtry oleju lub olej.

Obecnie używam Fram Ultra Synthetic Filters wraz z Pennzoil Ultra Platinum. Jest o wiele więcej filtrów oleju, niż ludzie zdają sobie sprawę.

Hej. Rozumiem to. Ludzie uwielbiają robić dodatkowe rzeczy dla swojego Crosstreka. Chcą dbać o swoją inwestycję!

Moja rada, trzymaj się marki, którą lubisz i której ufasz!

:)
ufam osądowi mojego mechanika

#11 ·
Jako bigfoot12345 używam WIX #57055. Kupuję je w Rockauto za 5,63 $ za sztukę.

• Like
Reactions: jalamon
#16 ·
Filtry mediów syntetycznych wychwytują mniejsze cząsteczki, co jest ważne w nowoczesnych silnikach o wąskich tolerancjach. Jak wspomniał Skyfix, wiele zależy od tego, jak długo planujesz zatrzymać swojego Subaru. Planuję zatrzymać swój do śmierci, więc jestem gotów wydać trochę więcej $ na profilaktyczną opiekę.

#17 ·
Filtry z syntetycznych mediów będą zatrzymywać mniejsze cząsteczki, co jest ważne w nowoczesnych silnikach o wąskich tolerancjach. Planuję zachować swój do śmierci, więc jestem gotów wydać trochę więcej $ na profilaktyczną pielęgnację.
Moje doświadczenie z filtracją zaczęło się od filtrów Eheim, sterylizatora UV i filtrów diatomeowych, które schodziły do 0,5 mikrona. Zauważyłem, że mój filtr diatomeowy zaczynał się szybciej zatykać. Zauważyłem to samo w przypadku filtrów HEPA.

To wspaniale, że te filtry wychwytują małe cząsteczki. Ale ze względu na wydajność, moim zdaniem, będą się również szybciej zatykać.

Jeśli ktoś regularnie wymienia olej/filtr i nie jeździ w trudnych warunkach, to wysokiej jakości filtr oleju, który wychwytuje cząsteczki w zakresie 10 mikronów, nie powinien martwić się zatkanym filtrem oleju.

Tylko coś do rozważenia!

:)

#23 ·
W mojej okolicy używanie filtrów oleju innych niż Subaru tak naprawdę nie ma zachęty, zwłaszcza gdy zobaczyłem filtr o zmniejszonej wysokości. Więc dla mnie po prostu zmieniam filtr co 10 000 km filtrem oleju Subaru dla spokoju ducha, mimo że większość czasu zmieniam olej co 5 tys. km, ponieważ regularnie stosuję środek czyszczący na bazie PEA. Jak dotąd silnik wydaje się cichy, mocny, bez stukania.

#24 · (Edited)
W moim rejonie używanie filtrów oleju innych niż Subaru tak naprawdę nie ma zachęty, zwłaszcza gdy zobaczyłem filtr o zmniejszonej wysokości. Więc dla mnie po prostu zmieniam filtr co 10 000 km filtrem oleju Subaru dla spokoju ducha, mimo że większość czasu zmieniam olej co 5 tys. km, ponieważ regularnie stosuję środek czyszczący na bazie PEA. Jak dotąd silnik wydaje się cichy, mocny, bez stukania.
Z Mobil 1 tak naprawdę nie można się pomylić - są sprawdzone i wszechobecne. Zalecany rozmiar to M1-108, który jest krótszy. M1-110 ma taką samą wysokość jak filtr OEM Subaru.

Image

#25 ·
Zleć badanie oleju. Laboratorium powie Ci, czy coś jest poważnie nie tak, czy też olej może przejechać jeszcze kilka tysięcy mil. Zbyt częsta wymiana oleju kosztuje i przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska ze względu na produkcję i utylizację. Użyłem Blackstone, a raport wykazał, że olej był w porządku, ale zawierał trochę paliwa z powodu krótkich podróży podczas pandemii.

Warsztaty wymiany oleju, takie jak Jiffy Lube, nie próbują uratować Twojego silnika, próbują zarobić...

#96 ·
Używam Gold Fram Synthetic
Jeśli jeździsz swoim pojazdem delikatnie, bez szalonych obrotów, powinno być dobrze. Gold Frams nie są dobre do jazdy z wysokimi obrotami, ponieważ ich zawór obejściowy otwiera się przedwcześnie, a filtracja oleju zatrzymuje się w tym momencie, aby umożliwić swobodny przepływ oleju.
Eksperci prawdopodobnie powiedzą ci to samo. Dla własnego spokoju poszedłbym z WIX i wymieniał go przy każdej wymianie oleju.

#37 · (Edited)
SP zastępuje SN+
Czy wiesz może o liście olejów z certyfikatem SP? Nie wiedziałem nawet, że wyszła nowsza wersja. Dobra oferta.

Znalazłem tylko te dwa w szybkim wyszukiwaniu, które zrobiłem, a olej Mobil nie jest dostępny w Stanach, jak się wydaje.

EDOT.

Wygląda również na to, że kilka z nich to API SP.

#43 ·
#44 ·
#45 ·
Wykonuję serwis "olej/filtr/smarowanie" w serwisie co 3000 mil / 6 miesięcy, w oparciu o nawyk i zalecenia fabryczne dla moich warunków jazdy. Mieszkam na wiejskiej wyspie, bez lokalnego serwisu mechanicznego, nie mam garażu ani zaplecza, żeby zrobić to samemu [zwłaszcza utylizacja zużytego oleju itp.]. Jestem pewien, że filtr Subaru w serwisie jest więcej niż odpowiedni do moich potrzeb.

#46 ·
3000 mil / 6 miesięcy w oparciu o nawyki i zalecenia fabryczne dla moich warunków jazdy.
Z grubsza to, co planuję zrobić.
Właśnie go zrzuciłem kilka dni temu po nieco ponad 6 miesiącach i 3100 milach.
Pracuję w biurze 3 dni w tygodniu i to właśnie obejmuje te trzy dni:

• Uruchom samochód i jedź 15 minut do biura
  • Uruchom samochód i jedź 30 sekund na lunch
  • Uruchom samochód i jedź 30 sekund z powrotem do biura
  • Uruchom samochód i jedź 15 minut do domu

Większość moich spraw załatwiam w czasie od 5 do 15 minut.
Rzadko jeżdżę samochodem dłużej niż 20 minut na raz.
Wczoraj jednak odbyłem 6-godzinną podróż w obie strony, aby odebrać kilka części OEM, które miały być używane jako koła zimowe dla drugiej połowy Acadia.
Ostatecznie uzyskałem nieco ponad 30 MPG na tej podróży, co wiązało się z jazdą przez pagórkowatą (bezdryfową) część stanu, jednocześnie zmagając się z ciągłymi wiatrami z północnego zachodu o prędkości 12-15 mil na godzinę, podczas gdy około jedna trzecia tej podróży odbywała się z prędkościami autostradowymi.

Kiedy wróciłem, zatankowałem na tej samej stacji i na tej samej pompie, z uchwytem "auto keep" dyszy pompy umieszczonym w tej samej pozycji "one click" (wolno) co przed zatankowaniem.
Poprzednie tankowanie zaokrągliłem w górę o 0,04 $, a tym razem było to około 0,12 $.

Image

#52 ·
Dzięki za info JR
Świetnie! Teraz, gdy wyczerpaliśmy wątek filtra oleju, spójrzmy na filtry powietrza, ponieważ przepuszczają one przynajmniej część brudu, który filtr oleju musi usunąć. Która marka filtrów powietrza filtruje najwięcej najmniejszych cząsteczek? Myślę, że oryginalne Subaru na 1 miejscu, ale jeśli Fram produkuje taki filtr, to prawdopodobnie na 2 miejscu. Czy ktoś przeprowadził test laboratoryjny, aby to potwierdzić?

#56 ·
Czy ci się to podoba czy nie, z zaworem obejściowym 13 psi i wszystkim, Fram Ultra XG7317 jest doskonale wydajnym i moim zdaniem lepszym filtrem niż fabryczny filtr oleju Subaru. Liczby nie kłamią, ludzie. 0,1% nierozpuszczalnych substancji w połączeniu z bardzo niskim zużyciem metali przez 6500 mil na oleju jest fantastyczne i bardzo trudne do pobicia! Dla mnie to dowodzi, że filtr przepływa wystarczająco dobrze, aby nie otwierać obejścia 13 psi, a jednocześnie jest bardzo wydajny w filtrowaniu zanieczyszczeń, a to wszystko przy tanim oleju Costco. Posłuchajmy wszystkich malkontentów i osób martwiących się o zawór obejściowy...😎