Subaru Crosstrek and XV Forums banner

Wymiana wykończenia dźwigni zmiany biegów

35K views 19 replies 8 participants last post by  2realist4u  
#1 ·
Jak wspomniałem w moim nowym przedstawieniu członkowskim, czekałem na części do tego. Bardzo podobała mi się listwa zmiany biegów i osłona w modelu Limited, więc szukałem numerów części, aby sprawdzić, czy byłaby to prosta zamiana. Rzeczywista podstawa z przełącznikami i uchwytami na kubki jest tą samą częścią zarówno w wersji Premium, jak i Limited, więc zdrowy rozsądek podpowiadał mi, że zamiana będzie możliwa. Zamówiłem wskaźnik zmiany biegów (który jest nazwą elementu wykończeniowego) i osłonę. Przyszły dzisiaj i w ciągu 10 minut po powrocie z pracy wszystko zostało zdemontowane. Przewód, który łączy się z dołem wskaźnika zmiany biegów, ma inne złącze i inne przewody, więc mam tę wiązkę przewodów. Prawdopodobnie ma to związek z faktem, że litery świecą się indywidualnie na nowym wskaźniku zmiany biegów. Wiązka przewodów z osłoną ma ten sam numer części co wiązka przewodów bez osłony, więc kto wie, czy działa i nie będę zły, jeśli nie. Będę Cię informował na bieżąco. Jeśli ktoś chce więcej szczegółów na ten temat, daj mi znać, a postaram się zrobić instrukcję, gdy wiązka przewodów tu dotrze.

Attachments

#3 ·
Uwielbiam wygląd i dodatkową ochronę przed zabrudzeniami skórzanego buta. Podsumowując, ile kosztowały części, w tym wiązka przewodów?
Około 180 $ przed wysyłką. Wiązka przewodów kosztowała kolejne 17 $, ale zaktualizuję to, gdy będę miał pewność, że wiązka działa. Musiałem przejść do innej witryny z częściami Subaru i przejść do schematu części, specjalnie dla modelu Limited i wybrać część, dzięki czemu potwierdziłem, że numery części są takie same, ale kiedy zamówiłem, w opisie było napisane "w/boot". Zobaczymy więc. Wszystkie części, które dostałem poniżej ceny katalogowej.

Informacje poniżej skopiowane z potwierdzenia e-mailowego:
Zawartość zamówienia:
P/N Ilość Cena EA Opis
35170FL080 1 $ 121.87 ZESPÓŁ WSKAŹNIKA
35133FL010 1 $ 58.49 BOOT-SELECT LEVER

Podsumowanie zamówienia:
2 produkty, 2 pozycje $ 180.36
Wysyłka i obsługa do OH, USA $ 22.50
Razem
$ 202.86

#5 ·
Zgoda. But z pewnością lepiej poradzi sobie z zatrzymywaniem brudu.

Zauważyłem również w wersjach limited, że wykończenie wokół uchwytu na kubek było w satynowym srebrnym wykończeniu zamiast czarnym. Ten element wykończeniowy kosztuje około 25 dolarów, nie jestem pewien, jaka jest rzeczywista cena katalogowa. Miałem resztki srebrnego winylu, który prawie idealnie pasował (2,49 dolara w Hobby Lobby). Taniej jest owinąć ten element niż go kupić. Pasuje do wykończenia wokół środkowych otworów wentylacyjnych, dźwigni zmiany biegów i na kierownicy. Myślę, że to też można uznać za ochronne? Haha

Attachments

#6 ·
Zgadzam się. But z pewnością lepiej poradzi sobie z zatrzymywaniem brudu.

Zauważyłem również w wersjach limitowanych, że wykończenie wokół uchwytu na kubek było w satynowym srebrnym kolorze zamiast czarnym. Ten element wykończeniowy kosztuje około 25 dolarów, nie jestem pewien, jaka jest jego rzeczywista cena katalogowa. Przypadkowo miałem trochę resztek srebrnego winylu, który prawie idealnie pasował (2,49 $ w Hobby Lobby). Taniej owinąć ten element niż go kupić. Pasuje do wykończenia wokół środkowych otworów wentylacyjnych, dźwigni zmiany biegów i na kierownicy. Myślę, że to też można uznać za ochronne? Haha
Śmieszne, że to mówisz, bo w miniony weekend spędziłem 20 minut z wykałaczką, wyciągając ziarenka piasku, które wpadają w tę małą szczelinę. Wiele lat temu pracowałem w myjni samochodowej i uchwyty na kubki zawsze były irytujące do czyszczenia.

#8 ·
Naprawdę chciałbym zobaczyć instrukcję DIY na ten temat. Kieruję właśnie kogoś z innego forum do tego wątku.

#9 ·
W końcu dostałem właściwą wiązkę przewodów do wykończenia dźwigni zmiany biegów. To część #81870FL050 i jest bezpośrednim zamiennikiem wiązki kończącej się na FL040. Rozebrałem wszystko i wymieniłem wiązkę, a następnie przetestowałem kontrolki zmiany biegów, podgrzewacze siedzeń i Xmode. Wszystko działa jak należy. Mogę mieć pełny opis tego do końca weekendu, zaktualizuję swój pierwszy post w wątku po zakończeniu.

#10 · (Edited)
SHIFTER TRIM SWAP WRITE UP

Planowałem edytować mój oryginalny post, ale z jakiegoś powodu mi na to nie pozwala. Więc oto opis. Musiałem podzielić to na wiele postów z powodu kilku błędów noobów podczas edycji moich postów.

Poniżej znajdują się części, których będziesz potrzebować, aby "zmodernizować" wykończenie dźwigni zmiany biegów swojego Crosstreka Premium do tego, co jest zainstalowane w modelach Limited. Oryginalne pokrętło zmiany biegów będzie działać z osłoną i nie trzeba go wymieniać.

35170FL080 Zespół wskaźnika
35133FL010 But
81870FL050 Przewód adaptera Cnsl
(Wymagane do podświetlenia wskaźnika zmiany biegów. Jeśli światła nie są dla Ciebie ważne, nie ma potrzeby wymiany wiązek.)

Narzędzia, których możesz potrzebować:
Narzędzia do usuwania listew
Śrubokręt płaski (mały)
Śrubokręt krzyżakowy (średni)

Proces ten jest łatwiejszy przy zaciągniętym hamulcu postojowym, w ten sposób kąt dźwigni pomaga.

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to zdjąć gałkę zmiany biegów. Użyj małego śrubokręta płaskiego, aby podważyć dolną osłonę gałki zmiany biegów. Daje to dostęp do metalowego klipsa, który utrzymuje gałkę na miejscu. Zdejmij klips i NIE ZGUB GO. Drążek zmiany biegów jest pokryty smarem, więc połóż go na kawałku papieru lub czymś. Po prostu się nie pobrudź.

296821

296815

Następnym krokiem jest usunięcie górnego panelu konsoli. Stwierdziłem, że najlepiej jest otworzyć pokrywę konsoli środkowej, a następnie użyć plastikowego narzędzia do usuwania listew, aby utworzyć szczelinę wystarczająco dużą dla palców. Gdy już dobrze chwycisz, pociągnij prosto do góry mocno, ale delikatnie. Nie podnoś go do końca, tylko tyle, aby osłona hamulca postojowego się poluzowała. Zakończ poluzowanie osłony hamulca postojowego. Sięgnij pod tylny uchwyt na kubek i odłącz wiązkę przy głównym złączu. Teraz poluzuj resztę panelu, pchając do góry, przesuwając się do przodu, aż do gniazda zasilania i portu USB. (Niebieskie klipsy wydają się być dopasowane, ale po zrobieniu tego kilka razy, nie wykazują żadnych oznak zużycia ani pękania.) Powinieneś teraz móc całkowicie usunąć górny panel konsoli z dołączoną wiązką. W tym momencie usunąłem sam przedni odcinek (dla schowka), aby ułatwić ponowną instalację.

296816

296817

296818

296819

296820

#11 · (Edited)
SHIFTER TRIM SWAP WRITE UP (ciąg dalszy)

Następną rzeczą do zrobienia jest wymiana wiązki przewodów (przewód adaptera cnsl). Jest to wymagane tylko wtedy, gdy chcesz, aby działały światła PRNDM. Wszystko inne nadal będzie działać normalnie, jeśli zostawisz oryginalną wiązkę przewodów, potwierdziłem to. Jeśli brak działających świateł Ci przeszkadza, owinięcie winylem czarnej części wskaźnika zmiany biegów jest opcją. Nie próbuj podłączać oryginalnej wiązki przewodów do nowego wskaźnika zmiany biegów, nie pasuje. Odłącz wiązkę przewodów od wskaźnika zmiany biegów, przycisku trybu X i przełączników ogrzewania siedzeń. Następnie zlokalizuj wszystkie 3 miejsca, w których wiązka przewodów zatrzaskuje się na spodzie górnego panelu konsoli. Użyj małego śrubokręta płaskiego, aby odłączyć klipsy. Po prostu zainstaluj ponownie nową wiązkę przewodów, używając tych samych otworów i podłącz ponownie przełączniki trybu X i ogrzewania.

#12 · (Edited)
SHIFTER TRIM SWAP WRITE UP (ciąg dalszy)

Zlokalizuj 4 śruby z łbem Phillips mocujące wskaźnik zmiany biegów do górnego panelu konsoli. Niektóre śruby mogą być pokryte czarnym filcem, śruby przebiją się przez niego podczas wyjmowania. Zainstaluj nowy wskaźnik zmiany biegów. Podłącz ostatnią wtyczkę wiązki przewodów do wskaźnika zmiany biegów. (Osłona jest już zainstalowana na kilku następnych zdjęciach, ponieważ nie była to oryginalna instalacja. Nie chciałem ryzykować uszkodzenia osłony, więc zostawiłem ją na czas pisania. Zdecydowanie można zainstalować osłonę przed ponownym złożeniem wszystkiego, ale polecam zainstalowanie osłony jako ostatniej, ponieważ może być to łatwiejsze.)

296825

Teraz czas na ponowną instalację górnego panelu konsoli. Upewnij się, że podłączyłeś wiązkę przewodów do głównego złącza z tyłu. Ustaw górny panel konsoli w jednej linii z dolną częścią i zatrzaśnij go na miejscu od tyłu do przodu. Następnie zainstaluj ponownie podłogę schowka. Możesz teraz zatrzasnąć osłonę hamulca postojowego. Prawie gotowe!

296826

Osłona dźwigni zmiany biegów jest prawdopodobnie na lewą stronę w opakowaniu. Poprowadź drążek zmiany biegów przez otwór w górnej części osłony. Dół zatrzaskuje się we wskaźniku zmiany biegów, jest tylko jeden sposób, w jaki pasuje. Ostrożnie wsuń gałkę zmiany biegów na drążek, nie rozmazując wszędzie smaru. Teraz włóż ponownie metalowy klips. Pociągnij gałkę zmiany biegów do góry, aby upewnić się, że jest zamocowana. Teraz pociągnij osłonę zmiany biegów do góry i powinna zatrzasnąć się w dolnej części gałki zmiany biegów. Uruchom pojazd i upewnij się, że wszystko działa. Jeśli coś nie działa, przepraszam, nie mam pojęcia, co mam ci powiedzieć.

296827

#16 ·
Tylko aktualizacja dotycząca wymiany. Zauważyłem, że z czasem błyszcząca czerń zaczęła się rysować. Ponadto, w zależności od kąta padania słońca, może być oślepiająca. Więc rozebrałem wszystko. Następnie zdemontowałem samą płytę zmiany biegów i owinąłem czarną część winylem z włókna węglowego, który prawie idealnie pasuje do wykończenia deski rozdzielczej. Potem dałem się ponieść i rozebrałem również gałkę zmiany biegów, owinąłem srebrną część włóknem węglowym i pokryłem błyszczący czarny element matową czernią.

#17 ·
Jak rozłożyć gałkę zmiany biegów, aby ją owinąć? Próbuję owinąć błyszczącą część folią winylową i nie mogę uzyskać dobrego wykończenia na krawędziach, gdy jest jeszcze zmontowana. Nie wiem, jak zdjąć srebrne i czarne błyszczące elementy wykończeniowe i nie chcę ich uszkodzić. Wszelkie wskazówki będą bardzo mile widziane!

Planuję również owinąć płytkę zmiany biegów, ale wygląda na to, że po wyjęciu jest to proste do demontażu.

#19 ·
Jak rozebrać gałkę zmiany biegów, aby ją owinąć? Próbuję owinąć błyszczącą część winylem i wydaje mi się, że nie mogę uzyskać dobrego wykończenia na krawędziach, gdy jest jeszcze zmontowana. Nie mogę rozgryźć, jak zdjąć srebrne i czarne błyszczące elementy wykończeniowe i nie chcę tego zepsuć. Wszelkie wskazówki będą bardzo mile widziane!

Planuję również owinąć płytę zmiany biegów, ale to wygląda na proste do demontażu po wyjęciu.
Demontaż gałki zmiany biegów:
Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, jak rozebrać gałkę zmiany biegów, kupiłem używaną gałkę zmiany biegów, aby poeksperymentować i dowiedziałem się. Tak naprawdę nie jest przeznaczona do rozkładania i ponownego składania, ale można to zrobić. Błyszcząca czarna część jest przyklejona i przypięta. Trudno nie złamać klipsów. Srebrna listwa jest po prostu ujęta pod błyszczącą czarną częścią. Użyłem gumy butylowej, aby ponownie skleić dźwignię zmiany biegów i dobrze się trzyma. Guma butylowa, ponieważ miałem trochę (wyjąłem ją z mat wygłuszających) i można ją usunąć w razie potrzeby.

Zdemontowałem również wykończenie płyty zmiany biegów, aby uzyskać pełne pokrycie i czyste krawędzie z winylem. Użyłem winylu Satin Black 3M 1080. Zrobiłem jednolity wycięcie w kształcie litery L za pomocą plotera winylowego w Maker Space mojej lokalnej biblioteki dla świateł wskaźników zmiany biegów. Bardzo zadowolony z rezultatu! Teraz jest o wiele łatwiej utrzymać go w czystości i ładnym wyglądzie.

Attachments

#20 ·
Zamówiłem je i mają dotrzeć jutro!
2015-2018 Subaru Forester Osłona dźwigni zmiany biegów 35133SG000 | Subaru Online Parts
2014-2018 Subaru Forester Wskaźnik zmiany biegów 35180SG042 | Subaru Online Parts

Nie sądzę, żebym miał wymieniać gałkę zmiany biegów. Mam tylko nadzieję, że uda mi się uruchomić oświetlenie biegów (P,R,N,D) w moim Foresterze Premium 2.5i z 2018 roku. Wiem, że w niektórych rocznikach / wersjach wyposażenia jest to trudne (jak pisałeś o wiązce konsoli, którą być może trzeba będzie wymienić). Nie mogłem znaleźć innej wiązki do mojego 2018 roku i myślę / mam nadzieję, że może to być ta sama wiązka, którą już mam??