Subaru Crosstrek and XV Forums banner

Często zadawane pytania i wskazówki dotyczące systemu informacyjno-rozrywkowego MY18-23 oraz aktualizacje oprogramowania układowego

256K views 970 replies 122 participants last post by  Suburble  
#1 · (Edited)
Kupiliśmy nasze pierwsze Subaru, '18 Crosstrek Limited, w listopadzie 2017 roku. Jednym z ważnych czynników, dla nas, był nowy system Infotainment w '18 (zwany „Head Unit” lub po prostu „HU”). Chcieliśmy móc korzystać z Android Auto i Apple CarPlay - teraz mam Google Pixel 4 XL, a OAK („Other AstroKat”) ma iPhone'a 8 Plus. Oto, czego się dowiedzieliśmy, z pomocą wielu osób na tym forum. Postaram się dodać/edytować/zaktualizować ten początkowy post, więc proszę odpowiadać z aktualizacjami, sugestiami itp.

Nowa generacja Crosstrek (począwszy od roku modelowego 2018) ma nowy system Infotainment firmy Harman International Industries. Po raz pierwszy był dostępny w '17 Impreza i jest teraz standardem dla wszystkich Subaru na nowej platformie.

Pierwszą wersją systemu infotainment była Gen 3.0 w '17 Impreza i '18 Crosstrek. Modele '19 miały nieco ulepszoną wersję, Gen 3.1, ale niewiele się zmieniło. Wymagają jednak innego oprogramowania układowego i jest ono wydawane w różnym czasie. Niektóre wczesne samochody '19 mogą mieć Gen 3.0.

Oto numer wsparcia dla United Radio (obsługują Harman HU firmy Subaru): 315-445-7799. Dzięki @aukii75

FIRMWARE

Oprogramowanie układowe to oprogramowanie komputerowe zainstalowane w HU, a wiele powszechnie zgłaszanych problemów można naprawić, aktualizując je do najnowszej wersji. Oto jak sprawdzić wersję oprogramowania (patrz także strona 62 instrukcji StarLink):

1. Naciśnij przycisk Home na HU​
2. Wybierz Ustawienia, a następnie Ogólne​
3. Przewiń w dół i wybierz Informacje o systemie​

Wersje PDF instrukcji są dostępne w Subaru (więc nie ma wymówki, żeby nie czytać instrukcji, LOL): https://www.subaru.com/owners/vehicle-resources/manuals.html

Nowsze wersje oprogramowania układowego naprawiły lub ulepszyły wiele zgłaszanych problemów, takich jak utrata połączenia z telefonem. Chociaż niektóre poziomy wyposażenia mogą aktualizować oprogramowanie układowe za pośrednictwem połączenia Wi-Fi lub za pomocą Aha w sparowanym telefonie (patrz strona 70 instrukcji Starlink), może być konieczne wykonanie tego u dealera. Jeśli masz samochód z nawigacją, możesz pobrać nowe oprogramowanie układowe z aktualizacją map na dysk USB. Przejdź do: Portal dostarczania aktualizacji map Subaru

W chwili pisania tego tekstu wydaje się, że tylko Crosstreki z 8-calowym ekranem HU (z nawigacją lub bez) mogą wykonywać aktualizacje przez Wi-Fi ORAZ wymagana jest najnowsza wersja oprogramowania układowego zainstalowana przez dealera lub aktualizacja map. Jeśli nie masz Wi-Fi ani nawigacji, tylko dealer może zaktualizować oprogramowanie układowe. Jeśli pojazd jest nadal objęty gwarancją fabryczną, dealer może ją pokryć, jeśli powołasz się na odpowiedni TSB (patrz poniżej). Pełne aktualizacje map są dostępne tylko ze strony internetowej map, chociaż modele '19+ mogą pobierać lokalne regiony przez Wi-Fi.

Aby pobrać oprogramowanie układowe przez Wi-Fi, przejdź do Ustawień, połącz się z Wi-Fi, a następnie Sprawdź aktualizacje. Oto szczegółowe instrukcje dotyczące aktualizacji z Subaru (dzięki @Marty1 za ich znalezienie):

Wydane przez SOA 22 września 2020 r.

2018 Limited (zawiera instrukcje dotyczące Wi-Fi lub nawigacji):
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2020/MC-10180737-0001.pdf

2019 do 2021 z nawigacją:
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2020/MC-10180739-0001.pdf

2019 do 2021 z wyświetlaczem 7

#3 ·
Dzięki za wpis! To, co mnie naprawdę denerwuje, to jak obniżyć głośność nawigacji i za każdym razem resetuje się do poziomu 10.
W czym dokładnie tkwi problem? U Ciebie nie zostaje na ustawionym poziomie? Kiedy po raz pierwszy dostaliśmy samochód, chciałem ściszyć radio, gdy pojawiło się ogłoszenie nawigacyjne i w rezultacie wyłączyłem głośność nawigacji. Zajęło mi trochę czasu, zanim zorientowałem się, jak to naprawić - z miksera, do którego można przejść, przytrzymując prawy przycisk. Od tego czasu nie musiałem tego zmieniać (a ta sama regulacja głośności nawigacji działa zarówno dla wbudowanej nawigacji, jak i AA/CarPlay).

#5 ·
Próbuję obniżyć głośność nawigacji (Android Waze) do niższego poziomu poniżej 10, ale za każdym razem, gdy wyłączam i włączam samochód, wraca do poziomu głośności 10.
Ciekawe, nie zauważyłem, czy nasz się resetuje. Musiałem go podgłośnić tylko raz. Jakiej wersji oprogramowania układowego używasz?

#7 ·
2.17.22.20 - nie aktualizowałem go od 17 listopada, ale prawdopodobnie to zrobię, kiedy wrócę w listopadzie na kontrolę bezpieczeństwa.
OK, daj nam znać, czy to naprawia problem (lub, jeśli masz nawigację, możesz spróbować aktualizacji przez USB). Wersja, której używasz, ma wiele problemów...

#9 ·
Mam 18 Limited. Używam iPhone'a X. Używam telefonu połączonego przez Bluetooth w 99% przypadków. Denerwuje mnie to, że skonfigurowałem ulubione kontakty. Czasami są przez kilka dni, a czasami znikają następnego dnia. Wszystkie są w książce telefonicznej.
To samo z moim Androidem - ulubione i historia połączeń z StarLink po prostu nie działają. Być może będę musiał dodać coś do pierwszego postu o tym, czym jest StarLink (tj. łączenie się z HU przez Bluetooth) i jak wypada w porównaniu z używaniem AA/Carplay przez USB. Jestem pewien, że to wprowadza w błąd wielu nowych użytkowników...

#11 ·
...
Najnowsza wersja oprogramowania układowego do ogólnego wydania to wersja, która wydaje się być dostarczana ze wszystkimi nowymi pojazdami z 19 roku (nie tylko Crosstrekami - zgaduję, że "U" oznacza, że jest uniwersalna dla nowej platformy). Jest również dostępna dla '18 Cosstrek jako aktualizacja, ale ponownie, tylko u dealera:

Wersja: U0.18.22.20
...

FYI, właśnie dostałem 2019 Crosstrek Premium, który ma nowy "6,5 cala Plus" HU (z odtwarzaczem CD, aplikacjami SiriusXM i Starlink w chmurze).
Wyświetla wersję oprogramowania układowego: Rel4.18.11.50.

Do tej pory nie miałem problemu z radiem podczas uruchamiania. Radio uruchamia się w tym samym stanie, w jakim było, gdy samochód został wyłączony i kluczyk wyjęty.
Ponadto Android Auto połączył się (i pozostał połączony) niezawodnie.​

#12 ·
FYI, właśnie dostałem 2019 Crosstrek Premium, który ma nowy "6,5 cala Plus" HU (z odtwarzaczem CD, SiriusXM i aplikacjami w chmurze Starlink).
Wyświetla wersję oprogramowania: Rel4.18.11.50.

Do tej pory nie miałem problemu z radiem przy uruchamianiu. Radio uruchamia się w tym samym stanie, w jakim było, gdy samochód został wyłączony i kluczyk wyjęty.
Aplikacja Android Auto również połączyła się (i pozostała połączona) niezawodnie.
Ciekawe! Jeśli Sheldon ma rację co do wersji, byłaby to wcześniejsza wersja stworzona w marcu 2018 roku, chociaż 4 może oznaczać, że ma bardziej zaawansowane funkcje. Czy ktoś jeszcze z '19 sprawdził swoją wersję oprogramowania?

#17 ·
Wiem, że to nie wątek ze skargami, ale... 18 Premium bez nawigacji. Mój dźwięk Bluetooth rozłącza się, jeśli jadę do tyłu zbyt długo lub cofam więcej niż raz. Mam 6-biegową manualną skrzynię biegów. Czyści moją aplikację Spotify w telefonie... Ostatecznie łączy się ponownie, jeśli zostawię ją w spokoju lub kilka razy nacisnę przycisk zasilania. Dziwne, że jest to powiązane tylko z biegiem wstecznym.

#19 ·
Wiem, że to nie wątek ze skargami, ale...

18 Premium bez nawigacji. Mój dźwięk Bluetooth rozłącza się, jeśli jadę do tyłu zbyt długo lub cofam więcej niż raz. Mam 6-biegową manualną skrzynię biegów. Czyści moją aplikację Spotify w telefonie... Ostatecznie łączy się ponownie, jeśli zostawię to w spokoju lub kilka razy nacisnę przycisk zasilania. Dziwne, że jest to powiązane tylko z biegiem wstecznym.
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem! Jaką masz wersję oprogramowania układowego? Czy to tylko Spotify, czy całe połączenie Bluetooth (więc nie ma telefonu ani niczego innego)?

#22 ·
Ja rzadko słucham radia, kiedy uruchamiam samochód, chcę usłyszeć silnik, a nie radio. Zostawiam wtyczkę do mojego MP3 w konsoli, więc mam ciszę podczas uruchamiania. Fajnie byłoby mieć możliwość wyłączenia radia na stałe...

• Like
Reactions: AstroKats
#26 ·
Dostałem dzisiaj Rel_Uo.18.22.20, kiedy byłem u dealera. Jeśli coś dziwnego, zgłoszę to. Szczerze mówiąc, nie miałem żadnych problemów z 2.17.43.20. Ale podoba mi się najnowsza wersja. Mój oryginalny zawsze sprawiał mi problemy z CarPlay.
Zapomnij o moim poście w innym wątku, LOL...

Mieliśmy bardzo niewiele problemów z 2.17.43.20. Daj nam znać, jeśli zauważysz coś nowego lub lepszego. Dzięki!

#29 ·
Oto plik dziennika tekstowego z aktualizacji. Jeśli 30 reprezentuje tydzień budowy, to na pewno jest nowszy.

BUILD VERSION : Rel_U0.18.30.20
BUILD YEAR : 18
BUILD WEEK : 30
BUILD PATCH : 20
BUILD TYP : 1
BUILD BRANCH : Rel
BUILD VP : High

#31 ·
Czy te aktualizacje są specyficzne dla modelu limited? Chcę zaktualizować mój premium, ale sprzedawca nie miał pojęcia o aktualizacji oprogramowania układowego, kiedy go o to zapytałem.
Wszystkie poziomy wyposażenia Crosstrek z lat 18 i 19, być może inne modele, takie jak Impreza, na których bazuje Crosstrek, ale nie jestem pewien.

#32 ·
Próbowałem zaktualizować oprogramowanie miesiąc temu, bez efektu: odtwarzacz CD wciąż wyświetlał komunikat "ładowanie nośnika" za każdym razem, gdy wsiadałem do samochodu.
Wczoraj - nowe dno. Głośność i przyciski były całkowicie nieaktywne. Oddaję go w następną sobotę. Super.
Przepraszam, musiałem się wyżalić. To zdecydowanie najgorszy odtwarzacz samochodowy, jaki kiedykolwiek miałem, a uszkodzony odtwarzacz CD od pierwszego dnia (co to jest, technologia z późnych lat 80.?) był cholernie wkurzający.
Nie jestem pewien, czy go wyrzucę, ale jestem blisko...

#37 ·
Dzięki, spróbuję tego przy następnej wymianie oleju.
Dodając do tego, co napisał Steves1749, doradcy serwisowi (którzy odprawiają Cię, gdy oddajesz samochód do serwisu) często nie mają pojęcia o najnowszych akcjach serwisowych lub aktualizacjach. Pomaga zabranie wydruków z MySubaru i innych stron, aby ich poinformować... :D

#39 · (Edited)
Właśnie kupiłem 19 Crosstrek Premium. Moje radio pozostaje włączone po wyłączeniu samochodu i wyjęciu kluczyka. Wyłącza się po otwarciu drzwi. Czy to normalne? Miałem 16 Crosstrek Premium, który nie zachowywał się w ten sposób. Dzięki!
To samo co nasz '18 (chociaż mamy start za pomocą przycisku, więc kluczyk nie jest wyjmowany). Myślę, że to funkcja, dzięki której możesz dokończyć słuchanie czegoś po powrocie do domu, bez konieczności pozostawiania włączonego silnika.

#40 ·
Czy można uruchomić iPhone'a i iPoda Nano za pomocą portów w konsoli? Kiedy próbowałem z pendrive'em 32 GB i iPhonem, iPhone przejął kontrolę, a radio samochodowe nigdy nie widziało pendrive'a, gdy oba urządzenia były podłączone. Miałem nadzieję użyć iPoda Classic (160 GB), ale nigdy nie został rozpoznany.

#41 ·
Czy można uruchomić iPhone'a i iPoda Nano za pomocą portów w konsoli? Kiedy próbowałem z pendrive'em 32 GB i iPhonem, iPhone przejął kontrolę i radio nigdy nie widziało pendrive'a, gdy oba urządzenia były podłączone. Miałem nadzieję użyć iPoda Classic (160 GB), ale nigdy nie został rozpoznany.
Nie jestem pewien co do wszystkich iPodów, ale widziałem, jak inni zgłaszali, że iPhone przejmuje kontrolę. Tak samo jak wtedy, gdy mam podłączonego Androida - nawet jeśli ma wyższy priorytet, iPhone zawsze przejmie kontrolę. Mamy osobny kabel do iPhone'a podłączony do portu zapalniczki tylko do ładowania. Jeśli masz miejsce w telefonie, prawdopodobnie lepiej mieć tam całą muzykę.

#44 ·
Mam jednostkę 19 bez nawigacji. Uważam, że najnowsze oprogramowanie to 19.22.70. Miałem wszystkie wczesne problemy znikających ustawień radia, rozłączeniami AA do tego stopnia, że nie używałem tego i od czasu do czasu, kiedy uruchamiałem samochód, pasmo zmieniało się z FM na AM. I miałem całkowite zawieszenie jednostki, gdzie musiałem czekać około godziny, aż radio się zresetuje. To zdarzyło się tylko raz. Od ostatniej aktualizacji mam tylko zmianę z FM na AM, kiedy uruchamiam samochód, może dwa lub trzy razy. AA nadal czasami się zawiesza. Daleko nie tak źle jak kiedyś. Mimo wszystko żałosny HU, którego aktualizacje oprogramowania powinny być przedłużone za darmo lub udostępnione nam, typom technicznym, do samodzielnego aktualizowania przez USB. Dlaczego miałbym płacić za naprawę czyjegoś żałosnego kodowania po okresie gwarancji, naprawdę mnie wkurza.

#45 ·
Mam jednostkę 19 bez NAV. Uważam, że najnowsze oprogramowanie to 19.22.70. Miałem wszystkie wczesne problemy znikających ustawień radia, rozłączeniami AA do tego stopnia, że nie chciałem z niego korzystać i od czasu do czasu, kiedy uruchamiałem samochód, pasmo zmieniało się z FM na AM. I miałem sytuację, w której jednostka całkowicie się zawieszała i musiałem czekać około godziny, aż radio się zresetuje. To zdarzyło się tylko raz. Od ostatniej aktualizacji mam tylko zmianę z FM na AM, kiedy uruchamiam samochód, może dwa lub trzy razy. AA nadal od czasu do czasu się zawiesza. Daleko nie tak źle, jak kiedyś. Mimo wszystko żałosny HU, którego aktualizacje oprogramowania powinny być przedłużone za darmo lub udostępnione nam, typom technicznym, do samodzielnego aktualizowania za pośrednictwem USB. Dlaczego miałbym płacić za naprawę czyjegoś żałosnego kodowania po okresie gwarancji, naprawdę mnie wkurza.
Jest nowsza wersja (patrz pierwszy post), ale wydaje się, że jest dostępna tylko z aktualizacją map, jeśli masz nawigację. Jeśli tak, możesz wykonać własną aktualizację za pomocą dysku USB... ?

#48 ·
Jeszcze nie otrzymałem pocztówki, ale o niej czytałem. Niezbyt nas to dotyczy, ponieważ mamy przedłużoną gwarancję na 10 lat/100 tys. km. Rozumiem jednak, że przewidziana jest jakaś rekompensata za to, ile razy trzeba było z tego powodu odwiedzać dealera.

#52 ·
Wczoraj '19 było na regularnym przeglądzie i akcji serwisowej cewki zapłonowej. Zapytałem o oprogramowanie układowe i zaktualizowali je do wersji 19.36.70. Nie mam nawigacji, więc nie mogłem przeprowadzić aktualizacji przez pobranie, kiedy po raz pierwszy się pojawiła.

#53 ·
'19 był wczoraj na regularnym przeglądzie i akcji serwisowej cewki. Zapytałem o oprogramowanie układowe i zaktualizowali je do wersji 19.36.70. Nie mam nawigacji, więc nie mogłem dokonać aktualizacji przez pobranie, kiedy po raz pierwszy się pojawiła.
Za około miesiąc wyślę mojego Non-Nav z 2019 roku na pierwszy przegląd po 10 000 kilometrów i poproszę o najnowszą aktualizację w ramach pracy.