Subaru Crosstrek and XV Forums banner

Płaska opona w schowku na oponę zapasową???

8K views 35 replies 16 participants last post by  KJ_Aardvark  
#1 ·
Strona 431 instrukcji obsługi, paragraf "16." mówi: "Przechowuj płaską oponę w schowku na oponę zapasową. .....". Kiedy użyłem taśmy mierniczej, doszedłem do wniosku, że moja nowa, pełnowymiarowa opona Yokohama Geolander na stalowej feldze nie zmieści się w "schowku na oponę zapasową". Tak naprawdę nie próbowałem przechowywać nowej opony i felgi. Koło zapasowe jest na tylnym siedzeniu zapięte pasem bezpieczeństwa, więc mogę do niego łatwo dotrzeć, nie musząc całkowicie opróżniać bagażnika. Podejrzewam, że dobrze zużyta opona (1/8" pozostałej głębokości bieżnika) bez ciśnienia w oponach może pasować???? Czy ktoś faktycznie włożył płaską oponę do schowka na oponę zapasową?

Na stronie 427, kolumna 1, "OSTROŻNIE", pierwsza kulka mówi: "Nigdy nie używaj żadnej tymczasowej opony zapasowej innej niż oryginalna. Używanie innych rozmiarów może spowodować poważne uszkodzenia mechaniczne układu napędowego pojazdu." Myślę, że oprogramowanie może wykryć oryginalną oponę zapasową i skompensować, aby nie uszkodzić układu napędowego.

Moje komentarze to czysta spekulacja. Czy ktoś zna fakty?
Konkretnie: "Czy moja nowa, pełnowymiarowa opona zmieści się w "schowku na oponę zapasową"? Nie zamierzam opróżniać bagażnika i próbować. Mój nowy zespół koła stalowego i opony jest dla mnie za ciężki, żeby spróbować. Nazwij mnie chorym, kulawym i leniwym.

#2 ·
@sanghill Dam znać wkrótce - co się zmieści do bagażnika, a co nie... Zajmuję się pomysłem koła zapasowego w pełnym rozmiarze, na które muszę znaleźć miejsce... Ale jak zawsze, jeśli mogę coś skomplikować, na pewno to zrobię... Nazwij mnie chorym, kulawym, leniwym, skąpym :);)(y) - Próbuję użyć mojego fabrycznie nowego koła Corolla z 2015 roku w pełnym rozmiarze jako koła zapasowego w pełnym rozmiarze do Crosstreka. Oba są: w rozmiarze 17", oba mają rozstaw śrub 5x100 mm, koło Corolla potrzebuje opony w rozmiarze Crosstrek, albo taniej, albo jednej z moich własnych używanych... i idealnie powinno pasować do schowka Crosstreka!!! Brzmi dość prosto, prawda ??? :giggle:(y) Sprzedałem Corollę z "pączkiem" i pełnowymiarowym kołem zapasowym... Zamiast wydawać pieniądze na koło zapasowe, sensowniejsze jest użycie tego, co mam. Inny wzór i konstrukcja koła? Nie obchodzi mnie to, to JEST KOŁO ZAPASOWE, i tyle. To samo koło zmieściło się w bagażniku Corolli i mam nadzieję, że zmieszczę je również w Crosstreku... Zamierzam się tym dziś pobawić, dam znać, co się stało... :unsure:

#15 ·
To jest schowek na koło zapasowe w Wilderness z fabrycznym kołem zapasowym typu donut, View attachment 324112
{enable_rant_mode}

I to mnie wkurza.

Więc dostajesz tego all-road Wilderness, duży prześwit, wszystko gotowe do jazdy w terenie, pokonujesz szlaki, dajesz czadu, i trach, boczna opona się przecina. Stoisz tam powyżej linii drzew na wysokości 12 000 stóp i masz tylko to gówniane koło zapasowe typu T, które ma cię sprowadzić z powrotem z góry. Jedną z rzeczy, które lubiłem w moim Foresterze z 2004 roku, było to, że miał prawdziwe koło zapasowe z tyłu, z którego musiałem skorzystać. Mój Impreza TS kombi z 2003 roku był pierwotnie wyposażony w tego głupiego donuta, ale wnęka na koło była akurat na tyle duża, żeby zmieścić tam pełnowymiarową stalową felgę z oponą, co zrobiłem. Co zabawne, facet, który ukradł moją Imprezę, wykorzystał to, kiedy zepsuł jeden z tylnych customów, które założyłem.

Kiedy jestem w trasie, a zazwyczaj jestem daleko od warsztatów wulkanizacyjnych lub, czasami, cywilizowanych krajów, zawsze mam z tyłu głowy ten strach, że złapię gumę i będę zmuszony użyć tego głupiego donuta i modlić się, żeby wystarczył na długo.

Tak, możemy wejść w to, dlaczego producenci samochodów to zrobili. Ale wszyscy wiemy dlaczego.

{disable_rant_mode}

#13 ·
Przypomnienie: Niezależnie od tego, czy używasz opony zapasowej, czy innej opony, obwód toczenia nie może odbiegać od obwodu toczenia pozostałych opon o więcej niż +/- 2%. W przeciwnym razie istnieje ryzyko uszkodzenia układu napędowego. Ten procent został już lata temu określony przez Subaru Germany.
Problem w tym, że opona zapasowa, którą daje Ci Subaru, nie spełnia tej specyfikacji.
Image

#12 ·
Miałem na myśli, że właśnie przebita opona pasowałaby, zapasowa opona typu donut byłaby napompowana i zamontowana (tymczasowo).
Mam przy sobie pompkę do opon 12VDC i akumulatorowy klucz udarowy, więc mogę odkręcić nakrętki kół.
Dziesiąta część cala może być "przeszkodą".
rozumiem (y), źle zrozumiałem

#16 ·
Hej wszystkim!

Mam dwie informacje. Po pierwsze - i to jest bardzo ważne dla WSZYSTKICH użytkowników Crosstrek:

Tabela kompatybilności kół Subaru Crosstrek

To miejsce, gdzie możesz sprawdzić wszystkie kombinacje kół, które pasują do Twojego Crosstreka lub nie!!!

A druga informacja - odpowiadając na pytanie:
Czy koło z 2015 Corolla S pasuje do 2021 Crosstrek Premium???

Porównanie specyfikacji kół Subaru Crosstrek

Wymienność​
Rozstaw śrub​
5x1005x100
Tak, te parametry pasują.
Otwór centralny​
56,1 mm54,1 mm
Nie, te parametry są różne. Możesz zainstalować pierścienie centrujące, aby zmienić rozmiar otworu centralnego. Pamiętaj, że działa to tylko wtedy, gdy otwór centralny felgi jest większy niż otwór centralny samochodu. W żaden sposób nie możesz zmniejszyć otworu centralnego swojego pojazdu.
Rozmiar gwintu​
M12 x 1,25M12 x 1,5
Nie, te parametry są różne. Użyj odpowiednich śrub z gwintem, aby utrzymać koła bezpiecznie na miejscu.

Nie można bezpośrednio zamontować kół z 2015 Toyota Corolla w 2021 Subaru Crosstrek. Może być konieczne wprowadzenie pewnych modyfikacji.

To wszystko, co muszę wiedzieć. Sprawa zamknięta. Jeśli chcę pozbyć się koła "donut" - albo/albo muszę zdobyć oryginalne koło i oponę Crosstrek, a następnie mieć problem z umieszczeniem tego w/z samochodu, albo wybrać mniejsze koło AT z wątku poniżej:

Image

Image

Dziękuję WSZYSTKIM za podzielenie się swoimi przemyśleniami... :)

#23 ·
Cóż, wybrałem inną drogę:
- właśnie zamówiłem z eBay używaną w dobrym stanie oryginalną felgę OEM - pasujące felgi do mojego Crosstreka...

Tuż przed zimą zamontuję nowy zestaw opon /rozmiar fabryczny/ a najlepsza z mojego samochodu zostanie zamontowana na tej dodatkowej feldze. Bez TPMS - tylko "piąte" KOŁO ZAPASOWE z oponą tego samego rozmiaru. Tymczasowo koło zostanie umieszczone za siedzeniem pasażera, dopóki nie wpadnę na lepszy pomysł... :unsure:

Załączę później kilka zdjęć...

#24 ·
Zrezygnowałbym całkowicie z opon zapasowych. Kiedy ostatnio zmieniałeś przebitą oponę? Przynajmniej 10 lat temu dla mnie. Obecnie pracuję nad "Wsparciem", które podtrzymuje osłonę podłogi przestrzeni ładunkowej, gdy pod osłoną podłogi nie ma opony zapasowej. Dostanę również zestaw do naprawy opon i jakiś sposób na napompowanie przebitej opony.
W ten sposób zaoszczędzę wagę opony zapasowej i wszystkich narzędzi potrzebnych do jej wymiany, a także zyskam bardzo potrzebną przestrzeń ładunkową.

#31 ·
Zrezygnowałbym w ogóle z opon zapasowych. Kiedy ostatnio zmieniałeś przebitą oponę? Przynajmniej 10 lat temu dla mnie. Obecnie pracuję nad "Wsparciem", które będzie podtrzymywać osłonę podłogi przestrzeni ładunkowej, gdy pod osłoną podłogi nie ma opony zapasowej. Dostanę również zestaw do naprawy opon i jakiś sposób na napompowanie przebitej opony.
W ten sposób zaoszczędzę wagę opony zapasowej i wszystkich narzędzi potrzebnych do jej wymiany i zyskam trochę bardzo potrzebnej przestrzeni ładunkowej.
Zgadzam się z tobą w kwestii wymiany przebitych opon. Myślę, że zrobiłem to raz w ciągu moich lat prowadzenia naszych prywatnych pojazdów. Pomagałem jednak innym wiele razy ;)
Mam przy sobie mini kompresor i tani zestaw do naprawy opon, ponieważ był on wielokrotnie używany przeze mnie z doskonałymi rezultatami. Zapas byłby dobry w przypadku problemu z ścianą boczną lub obręczą IMO. Znowu, lepiej mieć i nie potrzebować, niż nie mieć i potrzebować, myślę. Muszę jeszcze przygotować zestaw do przebitej opony (kompresor/zestaw do naprawy opon) dla nowego CT, ale wkrótce jeden przygotuję. Mam nadzieję, że przed zimą :p

#25 ·
To naprawdę dobry plan na jazdę po autostradzie. Zmiana przebitej opony na poboczu drogi jest bardzo niebezpieczna i istnieje duża możliwość, że nie będziesz w stanie poluzować nakrętek kół za pomocą klucza OEM. W dawnych czasach, kiedy potrafiłem zmienić przebitą oponę, zwykle padał deszcz, śnieg lub było ciemno. Po prostu zadzwoń po pomoc drogową i zleć holowanie w dowolne miejsce. W tej chwili mam Subaru i pomoc drogową AAA. W niektórych częściach USA potrzebujesz telefonu satelitarnego lub radiotelefonu 2-metrowego, aby wezwać pomoc.

Jazda w terenie jest zupełnie inna. Pomoc drogowa nie wjedzie w teren, dlatego nazywa się ją "pomocą drogową". Zawarłem porozumienie z lokalną firmą holowniczą w sprawie odzyskiwania pojazdów w terenie na mojej farmie drzew. Mała zapasowa opona nie zapewni mi wystarczającego prześwitu ani przyczepności potrzebnej do powrotu na drogę publiczną. Mimo że mam pełnowymiarowe koło zapasowe i narzędzia do wymiany przebitej opony w lesie, prawdopodobnie nie jestem w stanie tego zrobić. Nie wiem, ile waży moje pełnowymiarowe koło zapasowe na stalowej obręczy, ale jest naprawdę ciężkie. Ale przynajmniej moja firma zajmująca się odzyskiwaniem pojazdów w terenie mogłaby zmienić przebitą oponę, ale tylko wtedy, gdy mogę zapewnić pełnowymiarowe koło zapasowe.

Jeśli jadę do parków terenowych, robię to z innymi pojazdami 4WD, które mają haki holownicze i prawdziwe punkty holownicze. Potrzebuję prawdziwych punktów holowniczych, aby jeździć w terenie z moim klubem terenowym, to jest zasada. To samo dotyczy sytuacji, gdy jadę do parku terenowego, w którym płacisz za grę. Wilderness nie ma prawdziwych punktów holowniczych. Moja firma zajmująca się odzyskiwaniem pojazdów w terenie twierdzi, że założyłaby pas wokół koła, aby mnie odzyskać. To najmocniejsza część pojazdu. Nie użyłby haka J na wahaczu, zapytałem.

To powyżej jest tym, czego się do tej pory nauczyłem. Mam nadzieję, że są to przydatne informacje dla innych właścicieli Wilderness.

#26 ·
Przypuszczam, że jeśli używasz samochodu tylko do dojazdów do pracy w mieście, jazda bez koła zapasowego jest możliwością… ale osobiście wolałbym wymienić własną oponę, niż siedzieć w uszkodzonym pojeździe przez kilka godzin, czekając na przyjazd pomocy drogowej. Jeśli jednak wybierasz się w dłuższą podróż, zdecydowanie uważam, że podróżowanie bez koła zapasowego jest dość głupie.

O ile pamiętam, w ciągu ostatnich kilku lat miałem chyba cztery przebicia w moich Crosstrekach. Wymiana opony to nie czarna magia i myślę, że każdy kierowca powinien absolutnie umieć to zrobić.

#27 ·
Sądzę, że jeśli używasz samochodu tylko do dojazdów do pracy w mieście, jazda bez koła zapasowego jest możliwa... ale osobiście wolałbym wymienić własną oponę, niż siedzieć w uszkodzonym pojeździe przez kilka godzin, czekając na przybycie AAA. Jeśli jednak wybierasz się w dłuższe podróże, uważam, że podróżowanie bez koła zapasowego jest dość głupie.

O ile pamiętam, w ciągu ostatnich kilku lat miałem cztery przebicia opon w moich Crosstrekach. Wymiana opony to nic trudnego i myślę, że każdy kierowca powinien absolutnie umieć to zrobić.
Nie wiem, jak głupie jest jeżdżenie bez koła zapasowego, nie miałem przebitej opony od lat, a nawet jak mówisz, raz w roku lub coś w tym stylu? Wiele nowych samochodów nie ma nawet koła zapasowego ze względu na ich wagę. Jedynym powodem, dla którego wożę teraz moje fabryczne koło zapasowe, jest to, że podtrzymuje podłogę przestrzeni ładunkowej. Myślę, że mogę podeprzeć podłogę w inny sposób i obejść się bez koła zapasowego, przewożąc zestaw naprawczy do opon i jakiś sposób na dopompowanie powietrza do opon. Muszę się tym zająć!! Mam też AAA, więc myślę, że mogę zrezygnować z koła zapasowego. Mój Corvette nie ma koła zapasowego.
Bardzo chciałbym zobaczyć opony bezpowietrzne.

Jeśli miałbym jeździć w terenie, to tak, zabrałbym fabryczne koło zapasowe.

#28 · (Edited)
Być może dlatego przebita opona jest przechowywana w miejscu na oponę zapasową, aby podtrzymywać podłogę przestrzeni ładunkowej. Odnieś się do postu nr 1 powyżej: strona 431 instrukcji obsługi, paragraf "16." stwierdza: "Przechowuj przebitą oponę w schowku na oponę zapasową. .....".
Więc moje pytanie wciąż pozostaje: Czy przebita opona w pełnym rozmiarze faktycznie zmieści się w kole zapasowym???? Czy ktoś to faktycznie zrobił?
Ponieważ przebita opona jest szersza niż zapasowa (tak mi się wydaje), czy podnosi to podłogę przestrzeni ładunkowej wyżej?

#29 ·
Może dlatego przebita opona jest przechowywana w miejscu na oponę zapasową, aby podtrzymywać podłogę przestrzeni ładunkowej. Patrz Post #1 powyżej: Strona 431 akapit "16." instrukcji obsługi mówi: "Przechowuj przebitą oponę w NAD komorą na oponę zapasową. .....".
Naprawiłem to dla ciebie.

Więc moje pytanie wciąż brzmi: Czy przebita opona w pełnym rozmiarze rzeczywiście zmieści się w studzience na oponę zapasową???? Czy ktoś to faktycznie zrobił?
Ponieważ przebita opona jest szersza niż zapasowa (tak mi się wydaje), czy to podnosi podłogę przestrzeni ładunkowej wyżej?
Przebita opona w pełnym rozmiarze nie zmieści się w studzience na oponę zapasową, pomimo całkowitego spuszczenia powietrza. Ludzie tutaj, którzy próbowali przewozić pełnowymiarowe koło zapasowe NAD studzienką na oponę zapasową, twierdzą, że podnosi to panel podłogi przestrzeni ładunkowej do poziomu dolnego progu tylnej klapy.

#30 ·
Oryginalna opona nie zmieściła się w mojej wnęce na koło zapasowe, nawet z ogromnym pęknięciem na boku, więc była całkowicie spuszczona. Średnica opony była większa niż blacha wnęki na koło zapasowe.

Miałem trzy niemożliwe do naprawienia przebicia w oryginalnych oponach w moim pierwszym roku jazdy po mieście. Uważałem, że fabryczny podnośnik nożycowy i klucz działały dobrze. Nie jeździłbym bez koła zapasowego.

#35 ·
Każdy jest inny. Moim celem jest proste: być samowystarczalnym.... będzie nosił nie jedno, ale 2 koła zapasowe. "Pączek" w fabrycznym miejscu i piąte pełnowymiarowe koło zapasowe bez TPMS.
Zaczynamy, felga już czeka na oponę... :):LOL:

Używana felga w bardzo dobrym stanie z eBay - 120,00 $ Spokój ducha - Bezcenny !