Subaru Crosstrek and XV Forums banner
21 - 32 of 32 Posts
tak, też o tym myślałem, to mogłaby być możliwość.
Cóż, 2.0l i 2.5l CVT mają różne numery części. Obie różne warianty TR580, ale są notowane w tej samej cenie.

To pasuje do Twojego Subaru Crosstrek 2.0L CVT Premium z 2021 roku
Numer części: 31000AK390
Przekładnia AY/TR580DDSBA.
TR580DDSBA.
Zespół automatycznej skrzyni biegów.

To pasuje do Twojego Subaru Crosstrek 2.5L CVT Limited z EyeSight z 2021 roku
Numer części: 31000AK290
Przekładnia AY/TR580DHGAA.
TR580DHGAA.
Zespół automatycznej skrzyni biegów.

Cieszę się, że zamówiłem CVTF-II, zanim to zobaczyłem. Mogę przelać SOA427V2600 i sprzedać nadmiar. Poza kolorem i ceną (+33%), jaka jest różnica?
Strona internetowa mojego dealera (co zwykle nic nie znaczy) pokazuje, że mogę używać CVTF-II i CFTF-III. Pokazuje, że II jest poprawne. III kosztuje 17,75 USD/qt w pięciogalonowym wiadrze po rabacie. Kwarty będą kosztować około 22,00 USD.
Używanie CVTF-II brzmi dla mnie ryzykownie. Nowy CVT kosztuje około 7 tys. $

Discussion starter · #23 · (Edited)
Chcę zadzwonić do Idemitsu i zapytać, jaka jest różnica między tymi dwoma płynami. Oni je oba produkują, więc powinni wiedzieć. To, czy mi to ujawnią, to już inna sprawa.

Discussion starter · #24 · (Edited)
Z instrukcji serwisowej dla mojego '21:
View attachment 312625

Cieszę się, że zamówiłem CVTF-II, zanim to zobaczyłem. Być może ponownie rozleję SOA427V2600 i sprzedam nadmiar. Poza kolorem i ceną (+33%), jaka jest różnica?
Strona internetowa mojego dealera (co zwykle nic nie znaczy) pokazuje, że mogę używać CVTF-II i CVTF-III. Pokazuje, że II jest poprawne. III kosztuje 17,75 USD/qt w pięciogalonowym wiadrze po rabacie. Kwarty będą kosztować około 22,00 USD ceny katalogowej.
O ile nie zmienili czegoś dla '22......powyżej jest to, co mówi instrukcja serwisowa dla mojego '21.

Nie jestem też pewien, czy chciałbyś mieszać CVTF-II z CVTF-III, jeśli po prostu spuszczasz i uzupełniasz. Więc cokolwiek wyjdzie, powinieneś z powrotem napełnić, niezależnie od tego, czy jest to CVTF-II, czy CVTF-III. Dlatego zapytałem powyżej, czy ktoś z '20 lub nowszym zrobił spuszczanie i napełnianie, a jeśli tak, to jaki był kolor. Jasnozielony to CVTF-II, a jasnoniebieski to CVTF-III.

Cvtf III jest zalecany dla modelu 2.5, a cvt ii dla modelu 2.0, więc wydaje się, że cvtf iii jest bardziej wytrzymały. Dla mnie nie podoba mi się cvtf ii, ponieważ ma zbyt duże poślizgi, więc od 20 tys. przeszedłem na Redline Non slip cvt. Może jeśli cvtf iii okaże się dobry, spróbuję. Niezależnie od tego, jakiego cvtf używasz, przy zmianie marki wystarczy spuścić i napełnić 2-3 razy po przejechaniu około 500 km za każdym razem.

Duże podziękowania dla tych, którzy byli na tyle spostrzegawczy, by zauważyć zmianę płynu. Rozmawiałem z Gillman Subaru, zgodnie z zaleceniami w instrukcji obsługi. Pan z części był offline przez pięć minut. Zapytał, gdzie są te informacje. Powiedziałem mu, że w instrukcji serwisowej z 2021 roku. Wrócił i powiedział, że wszystkie Crosstreki z 2020 roku i nowsze używają płynu CVTF-III. Opcje to kupno pięciogalonowego wiadra za 350,00 dolarów lub zlecenie serwisu u dealera. Mają płyn na stanie. Ale nie w kwartach. Wkrótce oddam do wymiany oleju, zwrócę pięć kwart CVTF-II. Być może CVTF III będzie dostępny w kwartach, gdy będę gotowy do spuszczenia oleju z CVT. Dobrze słyszeć, że nowy płyn może być trwalszy od starego. Może to prowadzić do zwiększonej trwałości.

Discussion starter · #27 ·
Unless they changed something for '22......above is what the service manual says for my '21.

I'm also not sure you'd want to mix CVTF-II with CVTF-III if you are just doing a drain and re-fill. So whatever comes out you should fill it back up with, regardless if it's CVTF-II or CVTF-III. This is why I asked above it anyone with a '20 or newer has did a drain and refill and if so, what color it was. Light green is CVTF-II and light blue is CVTF-III.
Cześć. Czy chcesz udostępnić instrukcję serwisową dla Crosstreka 21? 🙏 Jedyne, co mogę znaleźć, to instrukcja obsługi.

21 - 32 of 32 Posts