Właśnie dzisiaj serwisowałem mojego Subaru Crosstrek z 2018 roku. Dealer poinformował, że tuleje wahaczy w moim samochodzie wymagają wymiany po zaledwie 50 300 milach? I to za cenę 1350 $! Powiedzieli, że gumowe części mają pęknięcia. Jeszcze nawet nie spłaciłem pojazdu. Jeśli to prawda, to między uszkodzoną uszczelką głowicy w moim Outbacku (bardzo drogie) a teraz tym, myślę, że będę musiał zacząć kupować pojazdy innej marki.
06-09-22
Mam Crosstreka z 2018 roku
Miałem problem z wnikaniem wody w mocowanie kolumny resorującej.
Ciągle napełniało się wodą i zniszczyło mocowanie i łożysko, całkowicie zardzewiałe. Zrujnowało to drążek kolumny resorującej.
Więc właśnie wymieniłem kolumny resorujące i amortyzatory na kompletne Bilstein, w pełni zmontowane z nowymi sprężynami Heavy King z przodu i z tyłu, od Rallitek.
Zdejmij stare, przykręć nowe i ustaw geometrię.
Cóż, mój mechanik rozpoczął instalację, zadzwonił do mnie i wysłał zdjęcia, na których tuleje wahaczy były zniszczone, z brakującymi kawałkami. Mam bardzo złe oscylacje zawieszenia, gdy wpadam nawet na małe nierówności na autostradzie i drodze asfaltowej, a jedynym sposobem na ich zatrzymanie jest wciśnięcie hamulców.
Więc Subaru ma zaległości w tych sprawach, więc pojechałem do domu i zaparkowałem samochód, aż tuleje się pojawią.
Mam już na nim 114 500 mil.
Mieszkam w górach San Gabriel w Kalifornii i jeżdżę codziennie 1,5 godziny w każdą stronę. I około 60 mil w dół w LOS A
Używam tego samochodu cały czas w terenie, więc obchodzę się z nim ostro.
Jazda na nowych amortyzatorach Bilstein i sprężynach King eliminuje moje opadanie tyłu i bardzo ładnie pokonuje zakręty.
BARDZO MOCNE.
Więc tylko czekam.
Czy ktoś produkuje solidne ramię wahacza z już zainstalowanymi tulejami do niepodniesionego Crosstreka?