Subaru Crosstrek and XV Forums banner
4.2K views 10 replies 8 participants last post by  Nutjob1  
#1 ·
Mieliśmy problemy z martwym autem. Zawieźliśmy je do dealera Subaru. Powiedzieli, że nowy akumulator (1 rok, stary) był za słaby dla Crosstreka. Zainstalowali nowy akumulator za ponad 500 dolarów, a następnego dnia znowu nie odpalił. Uruchomiliśmy go z kabli i zabraliśmy z powrotem do dealera. Mieli go przez kilka dni i w końcu powiedzieli nam, że nastąpił wyciek z dachu, ponieważ uszczelka pękła. NIGDY nie otwieraliśmy dachu. Koszt naprawy, ponieważ uszkodzony został dywanik po stronie pasażera i okablowanie pod nim, wyniesie 10 000 dolarów. To jest Crosstrek z 2021 roku z przebiegiem 45 000 mil w bardzo dobrym stanie. Nowe hamulce, opony i oczywiście drogi akumulator. Tracimy dużą ilość pieniędzy na tym samochodzie, nie możemy go używać, ponieważ nie odpala i nie chcemy wkładać w niego kolejnych 10 tysięcy. Jakieś sugestie?

#4 ·
Mogę potwierdzić, że uszczelki szyberdachu mogą wymagać przeprojektowania lub aktualizacji. Przepuszczają dużo zanieczyszczeń, które mogą zatkać odpływy. Członek mojej rodziny, który miał MY18, również nigdy nie używał szyberdachu. Jednak gdy serwisowałem/czyściłem go corocznie, tory były wypełnione zanieczyszczeniami. Mieli również problemy (w ponad 2 samochodach) z akumulatorami Subaru, choć nie z powodu wycieków wody do pojazdu. Właśnie zainstalowaliśmy akumulator AGM z NAPA, co na szczęście to wyleczyło. Przykro mi to słyszeć.

#7 ·
Mogę potwierdzić, że uszczelki szyberdachu mogą wymagać przeprojektowania lub aktualizacji. Przepuszczają dużo zanieczyszczeń, które mogą zatkać odpływy. Członek mojej rodziny, który miał MY18, również nigdy nie używał szyberdachu. Jednak, kiedy serwisowałem/czyściłem go corocznie, tory były pełne zanieczyszczeń. Mieli również problemy (ponad 2 samochody) z akumulatorami Subaru, choć nie z powodu wycieków wody do pojazdu. Właśnie zainstalowaliśmy akumulator AGM z NAPA, który na szczęście to wyleczył. Przykro mi to słyszeć.
To dlatego odmawiam kupna szyberdachu/moonroof w każdym samochodzie, który kupuję... po prostu bezużyteczna dziura w konstrukcji i "powłoce" samochodu, która dodaje więcej konserwacji i ryzyka.

#6 ·
Mieliśmy problemy z rozładowanym akumulatorem. Zawieźliśmy go do dealera Subaru. Powiedzieli, że nowy akumulator (1 rok, stary) jest za słaby do Crosstreka. Zamontowali nowy akumulator za ponad 500 dolarów, a następnego dnia znowu nie odpalił. Uruchomiliśmy go za pomocą kabli rozruchowych i zawieźliśmy z powrotem do dealera. Mieli go przez kilka dni i w końcu powiedzieli nam, że nastąpił wyciek z dachu, ponieważ uszczelka pękła. NIGDY nie otwieraliśmy dachu. Koszt naprawy, ponieważ uszkodził wykładzinę po stronie pasażera i okablowanie pod spodem, wyniesie 10 000 dolarów. To Crosstrek z 2021 roku z przebiegiem 45 000 mil w bardzo dobrym stanie. Nowe hamulce, opony i oczywiście drogi akumulator. Tracimy dużo pieniędzy na tym samochodzie, nie możemy go używać, ponieważ nie odpala i nie chcemy wkładać w niego kolejnych 10 tysięcy dolarów. Jakieś sugestie?
Już nie ufam temu dealerowi.

Powiedz im, że akumulator za 500 dolarów - zwłaszcza taki, który niczego nie naprawił - to bzdura i że uszkodzenia spowodowane wadliwym szyberdachem powinny być przynajmniej częściowo pokryte przez Subaru... i że zamierzasz go odholować w inne miejsce w celu uzyskania prawdziwej diagnozy i kosztorysu, a nie cokolwiek palą... nawet jeśli zamierzają twierdzić, że jest "poza gwarancją" lub coś w tym stylu, przynajmniej potraktuj to jako punkt wyjścia z tymi żartownisiami.

#8 · (Edited)
Kup co najmniej nową baterię, przynieś ją, aby wymienić rozładowaną, przynieś narzędzia do wymiany baterii i zrób to sam lub poproś znajomego lub krewnego o wymianę baterii. Uruchom i wyjedź z parkingu dealera. Jedź do domu, jeśli Twój Subaru nadaje się do jazdy i rozważ innego dealera, ale sprawdź wnętrze i szyberdach pod kątem uszkodzeń przed rozważeniem napraw przez kogokolwiek.

#9 ·
Uszkodzenia spowodowane przez wodę mogą być trudne do zdiagnozowania i naprawy. To powiedziawszy, ponieważ samochód nie był zanurzony, a problem wydaje się ograniczać do przestrzeni na nogi pasażera, może nie być zbyt poważny. Polecam zasięgnięcie drugiej opinii dla bezpieczeństwa.
Na razie spróbuj odłączyć akumulator na noc, jako środek ostrożności.

#11 · (Edited)
Użyj dealerrater.com, aby zobaczyć, jak wypada Twój salon.
Potwierdziłeś, dlaczego nigdy nie kupuję pojazdu z szyberdachem.
O ile nie zostanie potwierdzone, że szyberdach nigdy nie był otwierany podczas eksploatacji, a uszczelka dachu uległa przeciekom i uszkodzeniom, oryginalny post może być tylko pogłoską. Na każdym forum jest mnóstwo ekspertów od siedzenia w fotelu, którzy komentują bez wiedzy i nigdy nie byli naocznymi świadkami konkretnego problemu.

Mogę wyraźnie stwierdzić, że mój poprzedni 21-letni samochód GM nigdy nie doznał uszkodzeń szyberdachu ani wycieków w Nowym Jorku. Nigdy. I używałem go prawie przez cały rok. Wiedząc, że uszczelki pogodowe wysychają pod wpływem promieniowania UV, uczyniłem corocznym rytuałem spryskiwanie silikonem wszystkich drzwi, maski, bagażnika i uszczelek dachowych. Jak mogę sprawdzić, czy silikon działa? Wszystkie uszczelki drzwi, maski i bagażnika pozostały miękkie i elastyczne po ściśnięciu. Mróz zwykle powodowałby przyklejanie się drzwi. Kiedy zapomniałem je potraktować, drzwi kierowcy czasami się zacinały, dopóki nie wetarłem w nie mokrego silikonu i nie pozwoliłem mu wyschnąć w słoneczny dzień. Smar litowy w dwóch prowadnicach szyberdachu, aby zapobiec korozji i gniciu na sucho w celu ogólnego smarowania.