Subaru Crosstrek and XV Forums banner
41 - 60 of 123 Posts
Przytrafiło mi się to dzisiaj, crosstrek z 2013 roku, cvt. Aby wyjąć kluczyk, uruchomiłem samochód, włączyłem tryb manualny (którego nie używam) i z powrotem na parkowanie, kluczyk wyszedł. Możliwe, że brak używania trybu manualnego spowodował, że połączenie lub elektromagnes się klei, nie wiem na pewno, zdarzyło mi się to po raz pierwszy od 6 lat. Spróbuj, to nic nie kosztuje.

Zacząłem napotykać ten sam problem w moim Crosstreku z 2016 roku. ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE. Jestem bardzo wdzięczny za ten film na YouTube, ponieważ ten problem jest drobny, ale bardzo uciążliwy. To naprawdę prosta naprawa, po prostu postępuj zgodnie z jego instrukcjami. Potrzebujesz tylko śrubokręta krzyżakowego i czegoś, czym można podważyć. Użyłem małego noża myśliwskiego. Naprawa zajęła mi około 10-15 minut i wygląda na to, że zaoszczędziła mi wielu wizyt w salonie.
Cześć Ty, nie mogę obejrzeć Twojego filmu. Mówi mi, że jest niedostępny. Jestem w Australii. Czy możesz mi podać wskazówki, co powinienem zrobić? Dzięki. Tabitha

Czy ktoś ma numer części tego, co zostało wymienione, i link do TSB?

Mam ten sam problem w moim Impreza Hatch Sport Premium z 2013 roku. Jestem daleko po gwarancji, ale chciałbym być uzbrojony w jak najwięcej informacji, zanim porozmawiam z salonem. Mam nadzieję, że pokryją to, kiedy zajmą się akcją serwisową sprężyny zaworu i nową akcją serwisową światła stopu (którą, jak sądzę, już sam naprawiłem, wymieniając przełącznik, który znajduje się w górnym łączniku dźwigni pedału hamulca).

Prostym rozwiązaniem jest pominięcie przełącznika. Przełącznik to masa, która aktywuje elektromagnes blokady w kolumnie kierownicy. Dodając zworkę między dwoma zielonymi przewodami, symuluje się masę przez cały czas. Pozwoli to na wyjęcie kluczyka. Jedynym minusem jest to, że pozwoli to na wyjęcie kluczyka, gdy pojazd nie znajduje się na biegu P.

Doświadczam tego problemu od kilku miesięcy (2016 Crosstrek, ~32 tys. mil). Planuję zabrać mojego Crosstreka do lokalnego dealera, ale kupiłem mojego Crosstreka od osoby prywatnej. Czy jestem na straconej pozycji, jeśli chodzi o pokrycie kosztów przez Subaru? Nie jestem pewien, jak biuletyn serwisowy wypada w porównaniu z akcją serwisową.

Doświadczam tego problemu od kilku miesięcy (Crosstrek 2016, ~32 tys. mil). Planuję zabrać mojego Crosstreka do lokalnego dealera, ale kupiłem mojego Crosstreka od osoby prywatnej. Czy jestem na straconej pozycji, jeśli chodzi o płacenie za to przez Subaru? Nie jestem pewien, jak biuletyn serwisowy wypada w porównaniu z wezwaniem do naprawy.
. Wierzę, że korporacja Subaru stara się być dobra. Lokalni dealerzy są różni. Santa Cruz CA jest dobry. Seaside, 25 mil dalej, jest zły.
Wydrukuj i przynieś ze sobą zlecenie naprawy z 2017 roku.

Attachments

Ten problem zaczął się u mnie około 2 tygodnie temu w 2017 roku z przebiegiem około 23 tys. mil. Nie mogłem umówić się na wizytę serwisową do 20.07 i mam nadzieję, że mój kluczyk nie utknie na stałe przed tym terminem. W tej chwili muszę nim wielokrotnie poruszać, żeby wyjąć kluczyk. Ten wątek to dar niebios, ponieważ mogę powiedzieć doradcom serwisowym dokładnie, co chcę zrobić.

Ten sam problem z moim Crosstrekiem z 15 roku. Zabrałem go w tym tygodniu do dealera i wymienili przełącznik zakresu "P". Jak dotąd bez problemów. Za kilka tygodni dam znać.

Zgłaszałem ten problem podczas mojej ostatniej wizyty kilka tygodni temu, ale technik „nie mógł powtórzyć” problemu. Od tego czasu klucz zaciął się pół tuzina razy.

Cześć, mam Crosstreka Limited z 2013 roku i miałem ten sam problem, który został tutaj opisany.

Nie mam nic przeciwko wyłączeniu blokady bezpieczeństwa. Nadal trzeba wcisnąć kluczyk i przekręcić, żeby go wyjąć, nie martwię się zbytnio przypadkowym wyjęciem go na autostradzie.

W moim modelu mogłem łatwo zdjąć osłonę kolumny kierownicy, obracając kierownicę o 180 stopni w obie strony i wykręcając śruby z łbem Philipsa (2). Dwie połówki łatwo się rozdzielają.

Na komorze kluczyka znajduje się białe połączenie, które można łatwo odłączyć. Oto zdjęcie:

297167

Jedno zastrzeżenie: Po wyłączeniu i chęci wyłączenia/włączenia dźwięków blokady i próbie wykonania sekwencji, w której wkładasz kluczyk 6 razy, musisz ponownie włączyć to połączenie.

Mam więc w ręku nowy przełącznik Park Range. Czy ktoś mógłby wskazać mi link do rzeczywistej procedury wymiany dla modelu 2015 Crosstreck CVT Limited? Jeśli nie, wchodzę na zimno. Widziałem filmy z usuwania wykończenia konsoli środkowej. Czego nie mogę znaleźć, to instrukcji wymiany przełącznika. Być może jest to oczywiste, gdy już tam wejdę. Dzięki GH

Dzięki VitaminRad.

Zastosowałem podobne podejście w moim CVT 2013/2014 Forester.

Odkręciłem dwie śruby krzyżakowe, które łączą górną i dolną część osłony kolumny kierownicy (obracając koło w odpowiedni sposób, aby uzyskać dostęp do śrub).

Lokalizując dwuprzewodowe złącze przylegające do ustawienia „blokady” cylindra zamka zapłonu, potwierdziłem przez odłączenie połączenia, że kluczyk zapłonu się zwolni.

W tym momencie ustaliłem, czy oba przewody związane z wtyczką muszą być odłączone, aby kluczyk się zwolnił, czy też tylko jeden przewód musi być odłączony.

Okazuje się, że w Foresterze tylko przeważnie czarny przewód (z cienkim białym paskiem) wymagał odłączenia.

Na tej podstawie zdecydowałem się wprowadzić do obwodu „normalnie zamknięty przycisk chwilowy”, który po naciśnięciu zasadniczo przerywa połączenie przeważnie czarnego przewodu - umożliwiając w ten sposób wyjęcie kluczyka.

Zwolnienie kluczyka nie jest natychmiastowe, ale zajmuje około 5 do 10 sekund przytrzymywania przycisku (prawdopodobnie po to, aby solenoid w zamku się rozładował i zwolnił).

Przy powyższym podejściu muszę teraz nacisnąć przycisk tylko w przypadku, gdy kluczyka nie można wyjąć. Zazwyczaj obwód będzie taki, jak zamierzał Subaru.

297625
297626
297627

Zdecydowałem się włączyć „normalnie zamknięty przycisk chwilowy”.

Mam więc w ręku nowy przełącznik Park Range. Czy ktoś mógłby wskazać mi link do rzeczywistej procedury wymiany dla modelu 2015 Crosstreck CVT Limited? Jeśli nie, wchodzę na zimno. Widziałem filmy wideo dotyczące demontażu wykończenia konsoli środkowej. To, czego nie mogę znaleźć, to instrukcje dotyczące wymiany przełącznika. Być może jest to oczywiste, gdy już tam wejdę. Dzięki GH
Hambone, ja również przygotowuję się do wymiany przełącznika Park Range w moim Foresterze z 14 roku. Wszelkie wskazówki lub porady będą mile widziane.

Przepraszam za późną odpowiedź. Od czasu nabycia części, narzędzi i procedury ręcznej problem zniknął. Być może sama groźba rozebrania konsoli środkowej przekonała samochód do wyprostowania się. Procedura wygląda na skomplikowaną. Stwierdziłem, że szybkie przełączanie przełącznika dźwigni zmiany biegów rozwiązuje problem. Jeśli załącznik przejdzie, może pomóc. GH

Attachments

Cześć

Mam Forestera 014 z kluczykiem utkniętym w stacyjce.
Znalazłem ten wątek na waszym forum, który jest bardzo pouczający.

Zamierzam spróbować wyczyścić przełącznik zakresu parkowania za pomocą WD40.
Dziś prawie usunąłem ramkę dźwigni zmiany biegów, więc w weekend będę kontynuował demontaż dźwigni zmiany biegów, aż znajdę przełącznik.

Spróbuję później opublikować kilka zdjęć.

Ten sam problem z kluczem, który się nie zwalnia. Zaczęło się dziać 7.02.2019 w naszym Crosstreku z 2017 roku z przebiegiem 9800 mil.

Aktualizacja z 1 marca 2019 r.
Klucz nie zwalnia się teraz częściej... 3 lub 4 razy w tygodniu.
Więc dzisiaj poszedłem do naszego dealera Subaru w Santa Cruz uzbrojony w wydruk poprzedniego postu.

"Ten biuletyn ogłasza zmianę konstrukcyjną mechanizmu dźwigni zmiany biegów CVT (przełącznika) w odpowiedzi na odosobnione obawy klientów dotyczące niemożności wyjęcia kluczyka ze stacyjki, gdy pojazd znajduje się w pozycji Park. Przyczyną jest zanieczyszczenie wewnętrznych elementów przełącznika zakresu Park."
"Numer biuletynu serwisowego: 16-112-18R zrewidowany 21.06.18"

Przedstawiciel obsługi klienta powiedział: "O tak, wiemy o tym problemie".
Sprawdziła datę zakupu i przebieg, które wynosiły 4.08.2017 i 11 345 mil.

Aktualizacja z 8 marca 2019 r.
Naprawa zajęła dwie godziny i była bezpłatna.
View attachment 287956
Zastanawiam się, ile by to kosztowało, gdyby nie było objęte gwarancją? 6 miesięcy po upływie gwarancji i problemy z zapłonem przy 40 000 km. Nie jeździmy XV tak często, jak powinniśmy.

Miałem to losowo w moim 2015 xv. Jeśli włączę akcesoria w samochodzie, a następnie mocno przesunę dźwignię zmiany biegów na parkowanie, działało to za każdym razem.

Najwyraźniej istnieje biuletyn serwisowy Subaru o numerze 16-112-18R z dnia 06.11.18, który rozwiązuje ten problem. Dlaczego działy serwisowe dealerów Subaru twierdzą, że problem jest czymś innym, skoro wydaje się, że przyczyną jest wadliwy przełącznik Park-Range? "Opis" w tym biuletynie serwisowym dla Imprez z lat 2012-2016 to PLATE-GUIDE B, numer części 35122FJ033. Dlaczego wykonują inne, niepotrzebne naprawy, skoro ich własny biuletyn serwisowy mówi mechanikom, co mają zrobić, aby to naprawić?

41 - 60 of 123 Posts