Subaru Crosstrek and XV Forums banner

Modele GDI z wyższym przebiegiem i nagromadzeniem węgla

2.7K views 35 replies 15 participants last post by  stahl2624  
#1 ·
Nasz model z 18 roku ma 110 000 mil przebiegu. Nadal działa dobrze, a zużycie paliwa się nie zmieniło. Dopóki tak pozostanie, nie zamierzam nic robić. Ciekawi mnie, jakie są doświadczenia innych. Również z własnego doświadczenia nigdy nie stwierdziłem, aby te preparaty w sprayu do wlotu robiły cokolwiek, aby usunąć osady. Sprawdzałem przed i po za pomocą endoskopu i to była strata pieniędzy.

#2 ·
Nasz model 18 ma przejechane 110 000 mil. Nadal działa dobrze i zużycie paliwa się nie zmieniło. Dopóki tak będzie, nie zamierzam nic robić. Ciekawi mnie, jakie są doświadczenia innych. Ponadto, z własnego doświadczenia, nigdy nie stwierdziłem, aby te zabiegi natryskiwania do wlotu robiły cokolwiek, aby usunąć osady. Patrzyłem przed i po za pomocą endoskopu i to była strata pieniędzy.
W końcu! Odpowiedź, na którą czekałem. Nie ma sensu czyścić zaworów dolotowych, dopóki nie ma rzeczywistego problemu. Gdyby to było konieczne, byłoby to wymienione w instrukcji gwarancji i konserwacji.

#4 · (Edited)
Dowód jest w budyniu! Jedynym prawdziwym sposobem, aby to stwierdzić, jest inspekcja endoskopowa lub wydajność silnika.
Środki zapobiegawcze MOGĄ opóźnić MOŻLIWĄ potrzebę czyszczenia osadów zaworowych, ale nikt nie przeprowadził porównania z rzeczywistym pojazdem kontrolnym i pojazdem, który używał metody "xyz", aby temu zapobiec.
Dużo zależy od twoich nawyków jazdy i tego, jak często zmieniasz ten brudny olej. Poza tym... to hazard.
Niech rozpocznie się debata i opinie :ROFLMAO:

#9 ·
Which is why put a little PI in the gas with every fill-up and change Amsoil Signature engine oil every 6k miles. My antique Olds is my daily driver and gets all the short trip driving. The Trailhawk gets the long trips and off road workout.
Dodawanie czegokolwiek do benzyny jest jak używanie lewatywy doodbytniczej, gdy ma się zatkany nos. Chwalebny wysiłek, ale płyn się tam nie dostaje.

W naszych silnikach DI paliwo NIE ma kontaktu z zaworami dolotowymi, więc można zalać benzynę dowolnym detergentem na świecie, to nic nie zmieni. Regularna konserwacja oleju jest bardziej prawdopodobna, aby pomóc, ale nawet wtedy jest to bardziej ogólna wskazówka dotycząca konserwacji niż środek zapobiegawczy specyficzny dla zaworów.

#8 ·
Niektórzy instalują odmy, podczas gdy inni spryskują środkami czyszczącymi GDI, ale jestem zbyt leniwy, żeby to wszystko robić tylko po to, żeby zapobiec czemuś, co może się nigdy nie wydarzyć. Może jak dobiję do 50 tysięcy mil, to zajrzę do zaworów za pomocą boroskopu, żeby zobaczyć, jak się trzymają.

#11 ·
Kiedy miałem XV, robiłem CRC co 7 tysięcy mil. W moim '18 Forester XT robię to samo. Zleciłem to również dealerowi.
Być może twoje podejście jest lepsze, a 50 tysięcy może być trochę późno. Znalazłem to na forum Forestera: FA20DIT z przebiegiem zaledwie 35 tysięcy km (22 tysiące mil).
Image

#14 ·
Coś wydaje się nie tak. Wątpię, by wszyscy właściciele Subaru przestrzegali tego odkarbonizowanego serwisu w tym samym czasie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, ile Subaru jeździ po drogach. Szczerze wątpię, by powodem były problemy z karbonem przy przebiegu 80-96 tys. km. Większość właścicieli prawdopodobnie nie ma pojęcia, co oznacza GDI i jak to działa.

#15 ·
Myślę, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że używanie środka czyszczącego PEA wymaga czasu, aby nasiąknąć i uzyskać dobry efekt, więc kiedy robią boroskopię tuż przed i po spryskaniu, może to nie dać dużej różnicy.
Środek czyszczący PEA działa jak typowy środek do czyszczenia piekarników, im dłużej środek czyszczący styka się z węglem, tym lepszy efekt. Dlatego zawsze wlewam środek czyszczący PEA do zbiornika paliwa i uruchamiam go na kilka dni przed spryskaniem przez układ dolotowy i pozostawiam na kilka godzin przed uruchomieniem silnika, a następnie kontynuuję jego używanie lub środek do czyszczenia katalizatora na kolejny zbiornik.

#17 ·
Myślę, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy, używając środka czyszczącego PEA, że potrzeba czasu, aby namoczyć i uzyskać dobry wynik, więc kiedy robią boroskop tuż przed i po spryskaniu, może to nie dać dużej różnicy.
Środek czyszczący PEA działa jak typowy środek do czyszczenia piekarników, im dłużej środek czyszczący dotyka węgla, tym lepszy wynik. Dlatego zawsze wlewam środek czyszczący PEA do zbiornika paliwa i uruchamiam go na kilka dni przed spryskaniem przez układ dolotowy i pozostawiam na kilka godzin przed uruchomieniem silnika, a następnie nadal go używam lub środek do czyszczenia katalizatora na kolejny zbiornik.
Jedyne rozwiązanie, jakie widzę, to usunięcie wlotu, obrócenie wału korbowego, aby zamknąć zawory, a następnie pokrycie zaworów rozpuszczalnikiem na chwilę przed mechanicznym usunięciem węgla.
Spryskiwanie środkami czyszczącymi przez wlot wydaje się nie działać dobrze, przynajmniej na podstawie filmów 'przed i po', które znalazłem. Kolejną obawą jest to, że mieszanina rozpuszczalnika i osadów trafia do komory spalania, co może skrócić żywotność świec zapłonowych i czujników O2. Dodatkowo twarde kawałki węgla mogą łatwo porysować ścianki cylindrów. Rozpoczęcie spryskiwania wcześnie, przed każdą wymianą oleju, może pomóc, ale to trochę denerwujące.

#19 ·
W moim wieku życie jest zbyt krótkie, aby martwić się lub podejmować działania zapobiegawcze, aby zapobiec osadzaniu się nagarów na zaworach dolotowych, które mogą wystąpić lub nie – dopóki/chyba że zacznę widzieć problem z wydajnością. To trochę tak, jak sprawdzanie i regulacja ciśnienia w oponach przed KAŻDĄ jazdą, aby zapobiec (odległej?) możliwości zniszczenia systemu AWD, ponieważ wszystkie opony nie są idealnie równe. Proszę.

Sądzę, że zdecydowana większość właścicieli Subaru nie jest ani mechanikami, ani inżynierami mechanikami, nie śledzi tego forum i nie traci snu martwiąc się o ten „problem”. W przeciwnym razie mogą zacząć myśleć: „Kupić następnym razem innego Subaru? Chyba nie?” W rzeczywistości Subaru nadal ma dość wysoką satysfakcję i lojalność klientów w szerokim spektrum doświadczeń właścicielskich. Cholera, jestem skuszony kupić kolejnego Crosstreka, moje obecne doświadczenie było tak pozytywne (jak dotąd).

Powiedziawszy to wszystko, cenię wiedzę dostępną na tym forum (naprawdę, cenię) i uważam, że śledzenie postów poprawia moje wrażenia z posiadania. Dzięki dla wszystkich ekspertów.

#20 ·
Subaru zaleca teraz procedurę konserwacji górnej części silnika, która została wykonana w 2021 Forester z GDI 2.5L w Kenny Ross Subaru w Irwin, PA, kiedy kupiłem używany, certyfikowany pojazd z przebiegiem 34 400 mil. Subaru zaleca tę procedurę w odstępach 30 tys. mil, 3-etapową: środek czyszczący przewody paliwowe/wtryskiwacze w zbiorniku paliwa, usunięcie korpusu przepustnicy i czyszczenie przepustnicy i ścianek ich rozpuszczalnikiem oraz kwestionowane zasilanie podciśnieniowe kolektora dolotowego pewnym dość silnym rozpuszczalnikiem Subaru do górnej części silnika. Nie należy podawać tego rozpuszczalnika zbyt szybko do silnika, ponieważ może to spowodować blokadę parową. Dlatego kazałem im to zrobić, wszystkie silniki GDI cierpią z powodu gromadzenia się nagaru na zaworach dolotowych, a konserwacja zapobiegawcza jest właśnie tym: 100 MIL OD DOMU WCHODZISZ W TRYB AWARYJNY I POTRZEBUJESZ DWÓCH DNI, ABY WRÓCIĆ!! W każdym razie staram się słuchać ludzi, którzy zbudowali silnik. Awaria na amerykańskich autostradach może dziś kosztować więcej niż opłata za holowanie!

#25 ·
Subaru zaleca teraz procedurę konserwacji górnej części silnika, która została wykonana w 2021 Forester z GDI 2.5L w Kenny Ross Subaru w Irwin, PA, kiedy kupiłem używany certyfikowany pojazd z przebiegiem 34 400 mil. Subaru zaleca tę procedurę w odstępach 30 000 mil, 3 etapy: środek czyszczący przewody paliwowe/wtryskiwacze w zbiorniku paliwa, usunięcie przepustnicy i czyszczenie przepustnicy i ścianek ich rozpuszczalnikiem oraz kwestionowane zasilanie podciśnieniowe kolektora dolotowego pewnym dość silnym rozpuszczalnikiem Subaru do górnej części silnika. Nie należy podawać tego rozpuszczalnika zbyt szybko do silnika, ponieważ może to doprowadzić do blokady parowej. Dlatego kazałem im to zrobić, wszystkie silniki GDI cierpią z powodu nagromadzenia się węgla na zaworach dolotowych, a konserwacja zapobiegawcza jest właśnie tym: 100 MIL OD DOMU WCHODZISZ W TRYB AWARYJNY I ZAJMUJE CI DWA DNI, ABY WRÓCIĆ!! W każdym razie staram się słuchać ludzi, którzy zbudowali silnik. Awaria na amerykańskich autostradach może dziś kosztować więcej niż opłata za holowanie!
ZALECANE to nie to samo co WYMAGANE. Ta procedura czyszczenia układu paliwowego NIE jest w ogóle wymieniona (przynajmniej w instrukcji obsługi z 2024 r.), ale była omawiana w innych wątkach:

Zobacz post#25 dla wideo i post#43 dla mojej długiej odpowiedzi.

• Helpful
Reactions: sanghill
#21 ·
SOA powinno wydać TSB dla "Top Engine Maintenance Procedure". Proszę podać numer TSB, jeśli jest dostępny. Jeśli istnieje jakiś inny oficjalny dokument SOA, czy możesz powiedzieć, co to jest, żebym mógł otrzymać kopię od mojego doradcy serwisowego Subaru. Ponieważ mam Subaru Extended Service Agreement, zamierzam wykonywać tylko takie czynności konserwacyjne, które są oficjalnie wymagane przez Subaru i które są wymienione w instrukcji GWARANCJI I SERWISU. Mam Crosstreka 2024 z silnikiem 2.5L, więc może to mieć zastosowanie do mojego pojazdu lub nie.

#24 ·
Nasz model 18 ma przejechane 110 000 mil. Nadal działa dobrze, a zużycie paliwa się nie zmieniło. Dopóki tak będzie, nie zamierzam nic robić. Ciekawi mnie, jakie są doświadczenia innych. Ponadto, z własnego doświadczenia, nigdy nie stwierdziłem, aby te spraye do wtrysku do kolektora dolotowego w ogóle usuwały osady. Sprawdzałem przed i po za pomocą endoskopu i to była strata pieniędzy.
96 000 na moim 2014 roku i powiedziano mi więcej niż raz, żeby nie ruszać śpiącego psa. Wymień olej i filtry i zwracaj uwagę na wszelkie nowe lub inne dźwięki lub odczucia podczas jazdy.

#29 ·
Kiedy przyjrzałem się bliżej TSB, tak, dotyczy silników GDI do 2021 roku. Wygląda na to, że począwszy od 2022 roku Subaru zwiększyło rozmiar węży układu PCV, a zawór PCV ma inne numery części i większą średnicę. Nie twierdzę, że nowsze pojazdy nie są podatne na gromadzenie się nagaru na zaworach dolotowych, ale wygląda na to, że podjęto przynajmniej KILKA kroków w kierunku jego złagodzenia, ponieważ TSB nie zostało zaktualizowane o uwzględnienie żadnych z nich z nowszym, większym układem PCV.