Witajcie wszyscy, czy ktoś wie, czy istnieje sposób na zatrzymanie wysokich obrotów silnika przy każdym uruchomieniu? Zapytam dealera przy następnym serwisie, zastanawiałem się, czy ktoś miał do czynienia z nadmiernymi obrotami.
Cześć Kjzoe123, dzięki za odpowiedź. Tutaj, w Szkocji, temperatura otoczenia może być niższa, po uruchomieniu silnika potrzeba 3-5 minut, aby obroty spadły do około 1000 obr./min. Frustrujące jest to, że jeśli wybierzesz D lub R, a obroty są powyżej 1000, układ napędowy lekko szarpie (nie ma żadnego stukotu). Rozumiemy powody wysokich obrotów (1800-2000).To stosunkowo normalne. Zwłaszcza jeśli samochód stał przez noc, większość z nas czeka około 30 sekund, aż obroty spadną, zanim odjedziemy.
Dzięki za odpowiedź subyrubroo. Może być frustrujące czekanie, aż obroty spadną z 2000 do 1000. Może to zająć 5 minut, zanim spadnie poniżej 1000 obr./min, zwłaszcza jeśli trzeba cofać, ponieważ każde obroty powyżej 1000 mogą powodować lekkie szarpnięcie z układu napędowego. Zastanawialiśmy się tylko, czy istnieje aktualizacja oprogramowania, która zatrzymałaby wysokie obroty.Myślę, że to część konfiguracji PZEV. Samochód ma wysokie obroty na biegu jałowym na zimno, aby spróbować szybko rozgrzać silnik i konwerter, co pomaga obniżyć emisję spalin. Niewiele można zrobić, aby to zmienić.
Przez krótki czas po uruchomieniu silnika prędkość silnika jest utrzymywana na wysokim poziomie.
Po zakończeniu rozgrzewania prędkość silnika automatycznie spada.
Cześć KJ, samochód wchodzi na 1800-2000 obrotów po uruchomieniu. To dla emisji (ogrzewanie silnika i katalizatora). Nie jestem pewien, kiedy Subaru to rozpoczęło (nasz jest z 2021 roku). Może to potrwać do 5 minut, zanim obroty spadną do 1000 lub zgaśnie niebieski wskaźnik temperatury. Zastanawialiśmy się tylko, czy jest aktualizacja oprogramowania, aby to anulować, ale prawdopodobnie nie.Jaki rodzaj obrotów silnika to "wysokie obroty" w tym przypadku?
Czy to nowość w Twoim samochodzie, czy też długotrwały problem, który z czasem coraz bardziej Ci przeszkadza?
Octal... czy możesz wyjaśnić "tuning"?Trochę zmodyfikowałem swój za pomocą tuningu. Teraz bardzo szybko uspokaja się do 1500, jak inne samochody.
Cześć Silver Fox24, właśnie zdaliśmy sobie z tego sprawę, wrzucając dźwignię zmiany biegów na N. Jeśli nie poczekasz, aż obroty spadną poniżej 1000 i musisz cofnąć, czy odczuwasz lekkie szarpnięcie od układu napędowego? Jesteśmy już do tego przyzwyczajeni po roku posiadania.
Nic nie da się z tym zrobić, ale jeśli wrzucisz luz po uruchomieniu, czas, w którym obroty są wyższe, jest znacznie skrócony.
Zawsze stosuję ten trik, zwracam tylko uwagę na rozgrzewanie podczas jazdy.
Cześć Bluefoton, dzięki za odpowiedź. Czekamy, aż obroty spadną do 1000, a następnie odjeżdżamy.Nie musisz czekać, aż obroty spadną, a zwłaszcza aż zniknie niebieskie światło, aby prowadzić samochód.
Ponieważ profil obrotów podczas rozruchu jest częścią kontroli emisji i procedury rozgrzewania silnika, nie chciałbym tego zmieniać..
"Wysokie" obroty wynoszą tutaj od 1500 do 1800 przez 2, maksymalnie 3 minuty.Miałem idiotycznego sąsiada, który uruchamiał swój motocykl i wkręcał go na obroty (o 5:30!). Wyjeżdżał ze swojego podjazdu jakby to był start Le Mans z lat 60-tych. W końcu go rozwalił. Wysokie obroty na zimnych silnikach są złe, chociaż mój Crosstrek '13 miał 130 tys. km i chodził jak w zegarku.
Z zaskakującą liczbą osób, które wierzą, że trzeba natychmiast odjechać, ponieważ według jakiegoś filmu w internecie w silniku nie ma obiegu oleju, dopóki się nie poruszasz...Jeśli obroty 1800-2000 obr./min tak bardzo Ci przeszkadzają, uruchom silnik, wrzuć bieg wsteczny, cofnij się po podjeździe o około 8 stóp i wrzuć bieg jałowy. Obroty spadną do 1500 lub mniej. Nie wiem, dlaczego to działa, ale działa i jest to szczególnie przydatne w zimnej pogodzie, gdzie początkowa faza wysokich obrotów może trwać ponad 5 minut.
A teraz, czy odjechałbym bez całkowitego rozgrzania silnika i płynów? Nie w zimie w Nowej Anglii bym tego nie zrobił, ale przekonasz się, że istnieje kilka wątków na ten temat, opartych na pytaniu "Kiedy mój silnik jest wystarczająco rozgrzany, aby odjechać".