Subaru Crosstrek and XV Forums banner
41 - 60 of 101 Posts
Gwarancja od zderzaka do zderzaka na 36 000 mil. Obejmuje hamulce, tarcze, klocki, wycieraczki, wszystko. Bezpłatnie
Zależy to od tego, jak szybko zbierasz przebieg, dla mnie przekroczyłem 36000 mil bez konieczności wymiany żadnej z tych części 🤣🤣🤣. Ostatecznie wymieniłem je sam tylko ze względu na ulepszenia wydajności w porównaniu do standardowych 👍

Kupiliśmy CrossTreka 2024 w 01/2024, obecnie z przebiegiem 4500 mil. Został on oddany do naszej pierwszej kontroli głównej dzisiaj, 17.06.2024 r., i czekając w strefie serwisowej, otrzymaliśmy e-mail, że wymagany jest serwis pojazdu, który obejmował nowy filtr powietrza w kabinie. Mieli film z filtra pokazujący, że złapał on znaczne cząsteczki brudu i mały liść.

To nasz pierwszy Subaru, po tym jak przez ponad 40 lat posiadaliśmy tylko Toyoty. Przez wszystkie lata posiadania Toyoty nigdy nie miałem tak szybko zabrudzonego filtra powietrza w kabinie. Co sprawia, że zastanawiam się, jaka byłaby różnica między tym, jak Toyota i Subaru przetwarzają powietrze w kabinie przez filtr.

Wiem, że dla niektórych może to wydawać się trywialne, ale właśnie zapłaciłem 30 000 dolarów za CrossTreka, a potem usłyszałem od dealera, że muszę zapłacić 54 dolary przy przebiegu 4500 mil, co wydaje się żartem. Mieszkam w tym samym obszarze, w którym posiadałem Toyoty i nigdy nie musiałem tak często wymieniać filtra, który sam sprawdzałem i wymieniałem.

Czy istnieje różnica między tym, jak Toyota i Subara przetwarzają powietrze w kabinie?
Nie daj się zwieść dealerowi BS. Jestem właścicielem Crosstreka 2023 i nigdy nie powiedziano mi, że muszę wymienić filtr kabinowy przez mojego dealera. Pewnego razu zawiozłem Acurę mojej żony na wymianę oleju do Jiffy Lube i miałem kupon zniżkowy $$ i powiedzieli, że potrzebuje filtra kabinowego w swoim samochodzie, który miał ponad 50 000 mil. Pokazali mi obrzydliwie brudny filtr, który kosztowałby mnie około 75 dolarów. (Oczywiście nie mogłem wejść do ich warsztatu, żeby ich obserwować... polisa ubezpieczeniowa. Odmówiłem, żeby go wymienili, ponieważ wiedziałem, że mogę dostać tańszy i zrobić to sam. Po tym, jak kupiłem jeden w Autozone za około 30 dolarów, poszedłem go wymienić i "zdecydowanie" nie był to ten sam obrzydliwie brudny filtr, który mi pokazali!!! Mógłbym go po prostu przedmuchać i wytrzymałby kolejne 50 tysięcy mil, ale skoro kupiłem jeden, to go wymieniłem. Nie daj się zwieść machinacjom dealerów lub innych warsztatów, aby zmusić cię do płacenia za rzeczy, których nie potrzebujesz. Kupujący, uważaj!!

Instrukcja obsługi nie informuje, że schowek należy wyczyścić podczas wymiany filtra.
Dowiesz się o tym przy pierwszej wymianie filtra.

Widzę filtr powietrza silnika bardzo łatwo, 2 klipsy i spójrz. Jeśli jest brudny, prawdopodobnie filtr powietrza w kabinie również. Jeśli filtr powietrza silnika nie jest brudny, nie pozwolę działowi serwisowemu obciążać mnie dużymi pieniędzmi za coś, czego nie trzeba robić.

Kupiliśmy CrossTreka z 2024 roku w 01/2024, obecnie z przebiegiem 4500 mil. Został on oddany na naszą pierwszą kontrolę główną dzisiaj, 17.06.2024 r., i czekając w strefie serwisowej, otrzymaliśmy e-mail, że wymagany jest serwis pojazdu, który obejmował nowy filtr powietrza w kabinie. Mieli film z filtra pokazujący, że wychwycił on znaczne cząsteczki brudu i mały liść.

To nasz pierwszy Subaru, po tym jak przez ponad 40 lat posiadaliśmy tylko Toyoty. Przez wszystkie lata posiadania Toyoty nigdy nie miałem tak szybko zabrudzonego filtra powietrza w kabinie. Co sprawia, że zastanawiam się, jaka byłaby różnica między sposobem, w jaki Toyota i Subaru przetwarzają powietrze w kabinie przez filtr.

Wiem, że dla niektórych może to wydawać się trywialne, ale właśnie zapłaciłem 30 000 dolarów za CrossTreka, a potem usłyszałem od dealera, że muszę zapłacić 54 dolary przy przebiegu 4500 mil, co wydaje się żartem. Mieszkam w tym samym rejonie, w którym posiadałem Toyoty i nigdy nie musiałem tak często wymieniać filtra, który sam sprawdzałem i wymieniałem.

Czy istnieje różnica między sposobem, w jaki Toyota i Subara przetwarzają powietrze w kabinie?
Jesteś oszukiwany, kto wie, skąd wzięli ten filtr powietrza w kabinie, którego zdjęcie zrobili, prawdopodobnie należał do innego klienta

Widzę filtr powietrza silnika bardzo łatwo, 2 klipsy i spójrz. Jeśli jest brudny, prawdopodobnie filtr powietrza kabiny również. Jeśli filtr powietrza silnika nie jest brudny, nie pozwolę działowi serwisowemu obciążać mnie dużymi pieniędzmi za coś, co nie musi być zrobione.
W zależności od środowiska, w którym jeżdżę, filtr powietrza w mojej kabinie brudzi się na długo przed tym, jak brudzi się filtr powietrza w silniku. Sprawdzenie własnego zajmuje mi tylko 5 minut lub mniej i za każdym razem, gdy zabieram samochód do serwisu, przepraszam, miałem na myśli stalownię, zawsze robię zdjęcie, więc jeśli wyciągną jakiś brudny, paskudny filtr powietrza w kabinie i powiedzą mi, że potrzebuję nowego, mogę im zagrozić pozwem i powiedzieć, że oto zdjęcie mojego, które właśnie zrobiłem, zanim przyszedłem do waszej firmy. I faktycznie musiałem użyć tego zdania dwa razy w ciągu ostatnich 5 lat.

W zależności od środowiska, w którym jeżdżę, filtr powietrza w kabinie brudzi się na długo przed zabrudzeniem filtra powietrza silnika. Sprawdzenie mojego zajmuje tylko 5 minut lub mniej i za każdym razem, gdy zabieram samochód do serwisu, przepraszam, miałem na myśli stalownię, zawsze robię zdjęcie, więc jeśli wyciągną jakiś brudny, obrzydliwy filtr powietrza w kabinie i powiedzą mi, że potrzebuję nowego, mogę im zagrozić pozwem i powiedzieć, że oto zdjęcie mojego, które zrobiłem tuż przed przyjściem do waszej firmy. I faktycznie musiałem użyć tego zdania dwa razy w ciągu ostatnich 5 lat.
Czy mieszkasz na obszarze pustynnym i cierpisz z powodu wielu burz piaskowych, ponieważ tam, gdzie mieszkam, mój filtr kabinowy nie wymaga wymiany do około 40 000 mil lub więcej

Wypróbuj filtr powietrza kabiny K&N. Początkowo kosztuje więcej, ale dzięki okresowemu czyszczeniu wystarcza na zawsze.
To samo dotyczy filtra powietrza silnika. To od czterdziestoletniego zadowolonego klienta K&N.

Czy mieszkasz na obszarze pustynnym i cierpisz z powodu burz piaskowych, ponieważ tam, gdzie mieszkam, filtr kabinowy nie wymaga wymiany do około 40 000 mil lub więcej?
Nie, mieszkam w środkowej Florydzie, kiedy dużo jeździłem po autostradach, filtr kabinowy pozostawał nieskazitelny i czysty przez bardzo długi czas. Ale kiedy jeżdżę w bardzo wiejskich obszarach z dużą ilością kurzu, liści i innych rzeczy, które próbują się unosić, wtedy szybciej się brudzi.

Ja również byłem fanem filtrów powietrza K&N, jednak olej używany na tych filtrach powietrza może mieć niekorzystny wpływ na przepływomierz MAF, czujnik masowego przepływu powietrza w samochodzie, powodując wszelkiego rodzaju problemy. Trzymaj się filtrów powietrza OEM, zwłaszcza w okresie gwarancji
Brak przepływomierza MAF na filtrze powietrza w kabinie.

Ja również byłem fanem filtrów powietrza K&N, jednak olej używany w tych filtrach powietrza może mieć negatywny wpływ na przepływomierz powietrza (MAF) samochodu, powodując różnego rodzaju problemy. Trzymaj się filtrów powietrza OEM, zwłaszcza w okresie gwarancji
Olej jest potrzebny tylko w olejowych filtrach powietrza K&N do silnika, ich filtry kabinowe, o których mowa w tym wątku, nie wymagają żadnego oleju.

Jeśli chodzi o filtry powietrza silnika, dokładnie z powodu, który podałeś, chociaż lubiłem używać olejowych filtrów K&N w przeszłości, wybrałem suchy filtr AEM - dożywotni, wielokrotnego użytku, zmywalny. Było fantastycznie. Cztery i pół roku i wciąż w nowym stanie.

41 - 60 of 101 Posts